Popunjavanje Doma naroda
3

Tri kriterija za tri nedostajuća delegata u Parlamentu FBiH: Kome će CIK dodijeliti mandate

Piše: I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kriteriji i postupak za popunjavanje tri nedostajuća mjesta u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH za delegate iz reda srpskog naroda su utvrđeni, ali još uvijek nisu objavljeni u Službenom listu BiH i internetskoj stranici Centralne izborne komisije BiH. Klix.ba istražuje odakle su i ko su potencijalni delegati.

Delegati iz reda srpskog naroda imaju ukupno 14 delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH od potrebnih 17, koliko ih imaju druga dva konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine. Stoga je Centralna izborna komisija BiH utvrdila kriterije i postupak popune nedostajućih mandata.

Tri kriterija za tri federalna delegata

U CIK-u BiH nezvanično saznajemo da su utvrđena tri kriterija za izbor nedostajućih delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i da će se birati među zastupnicima koji nisu dobili mandate u kantonalnim skupštinama.

"Prvi kriterij: uzimat će se broj stanovnika iz reda srpskog naroda po kantonima u odnosu na ukupno stanovništvo kantona. Drugi kriterij: učestvuju svi politički subjekti koji su osvojili najmanje jedan mandat u Skupštini Kantona Sarajevo. Treći kriterij: broj pojedinačno osvojenih glasova koje su kandidati dobili na izborima", kazao je naš izvor.

U Federaciji BiH, prema Popisu stanovništva iz 2013. godine, najviše stanovnika iz reda srpskog naroda procentualno ima u Kantonu Sarajevo, tako da će prema prvom kriterijumu CIK-a BiH najmanje jedan delegat biti izabran iz Kantona Sarajevo.

Dragan Stevanović kao potencijalni delegat

Igor Stojanović, zastupnik SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, izjavio je za Klix.ba da je Kanton Sarajevo do sada ima dva delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i da je red da delegira još jednog.

"Prvi naredni koji iz Kantona Sarajevo treba da bude delegiran u Dom naroda, prema rezultatima Općih izbora BiH, je Dragan Stevanović iz SDP-a BiH. Bilo bi logično da budu delegirani oni kandidati koji su imali najviše glasova iz onih kantona iz kojih delegati nisu popunjeni", kazao je Stojanović.

Naveo je da bi, prema njegovim proračunima na osnovu posljednjih informacija iz CIK-a BiH, trebalo da SDP BiH delegira dva kandidata za Dom naroda.

"Vidjet ćemo da li će to ostati tako ili će CIK BiH izmisliti novu političku igranku u kojoj će SDP BiH izgubiti ta dva delegata, da bi u Klubu Srba prevlast imala koalicija SDA, HDZ i SNSD", zapitao se Igor Stojanović.