Krah jednog konkursa
17

Tri kandidata za direktora SIPA-e već su penzioneri, neminovan novi konkurs

A. D.
Perica Stanić i Darko Ćulum
Perica Stanić i Darko Ćulum
Konkurs za direktora SIPA-e koji je prošle godine proveo Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, sada se slobodno može reći, doživio je debakl.

Kako saznaje Klix.ba, nakon što je dosadašnji direktor Perica Stanić, inače prvorangirani tog konkursa, po sili zakona postao penzioner, jednako kao i trećerangirani Žarko Laketa, i drugorangirani kandidat Darko Ćulum će zvanično od 1. marta postati penzioner.

Podsjetimo, Ćuluma je nedavno ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić predložio za novog direktora SIPA-e. No to je bilo prije novih poltičkih okolnosti prema kojima je SDA zauzela stav da će imenovanje SIPA- i OSA-e ići u paketu.

Također, treba naglasiti da je Perica Stanić u međuvremenu postao savjetnik Ćuluma, koji je na funkciji direktora Policije RS-a, dok je Laketa postao savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD).

Tako su tri kandidata koja su rangirana i sama formalno-pravno otpala jer po sili zakona ne mogu biti direktori.

U međuvremenu je dojučerašnjeg zamjenika direktora SIPA-e Đuru Kneževića, Vijeće ministara BiH imenovalo za vršioca dužnosti direktora, što mu daje puni kapacitet da obavlja poslove do kraja mandata, odnosno još dvije godine u punom kapacitetu.

Da farsa bude još veća i samom Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH koji je kreirao rang-listu, istekao je mandat.

"Nezavisnom odboru je istekao mandat, ali članovi ne smiju napustiti funkcije dok ga ne razriješi onaj koji je nadležan za imenovanje. Mi smo objavili konkurs, prijavio se ko je želio, a nakon toga smo sačinili rang-listu i dostavili je ministru sigurnosti BiH s podacima iz PIO-a. Ta lista je i dalje važeća dok se Vijeće ministara ne očituje po njoj", kazao je ranije za Klix.ba predsjedavajući ovog odbora Enes Obralija.