Ko će odgovarati?
179

Tri godine od stradanja Dženana Memića, tri godine jedan babo saburom čuva ukradeni osmijeh

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Danas se navršavaju tri godine otkako je nasilno prekinut život 22-godišnjeg mladića Dženana Memića. Slučaj još uvijek nije rasvijetljen, porodice nisu dobile pravdu i još niko nije odgovarao za to.

Riječ je o slučaju koji je izazvao velike kontroverze, val protesta i poljuljao povjerenje u pravosudne institucije. Prvi put na istoj strani su bili porodica ubijenog, optuženi i odbrana koji su tvrdili kako optuženi Ljubo Seferović nije usmrtio Dženana vozilom, već je Dženan ubijen, a ubicu štite.

Dženan je te večeri krenuo u šetnju s Alisom Mutap i nikada nije napustio Veliku aleju na Ilidži. Prema verziji porodice, on je tu napadnut, a njegovo tijelo borilo se još sedam dana, nakon čega je preminuo. Danas je, u toj istoj aleji, napravljen spomenik posvećen njemu kao podsjetnik na veliku tragediju, bol porodice i prijatelja i upozorenje da su nadležni zakazali.

"Tri godine naša porodica svoju tugu pokušava uramiti saburom, tražeći da nadležni državni organi procesuiraju i kazne odgovorne za njegovu smrt. Tri godine jedan babo saburom čuva ukradeni osmijeh, majka uskraćeni zagrljaj. Tri godine gledamo neotkinutu suzu u oku nastalu od radosti dok je milovala usnulu svilu i teški pogled u daljinu dok grumeni zemlje zatvaraju i posljednja vrata nadi da će radost opet biti na okupu", napisala je neutješna sestra Arijana Memić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U borbu za pravdu za Dženana uključili su se brojni građani širom BiH i dijaspore te pružaju podršku porodici koja i dalje vodi neumorne bitke. Priključili su im se i umjetnici Mehmed Bajraktarević, Eldin Huseinbegović, Lamija Kadić i Armin Muzaferija koji su za ovu godišnjicu pripremili pjesmu "Voljenom odlaze voljeni" koja će uskoro biti promovirana.

U Sarajevu će 21. februara biti održani protesti ispred BBI centra, a organizatori su pozvali ljude iz cijele Bosne i Hercegovine i šire da im se pridruže.

"Dženan Memić je ubijen, oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću za izazivanje dokazano nepostojeće saobraćajne nesreće je samo još jedan dokaz za to. Vrijeme je da se stane ukraj kriminalnoj hobotnici koja nam ubija djecu i prikriva ubice, vrijeme je za pravdu za Dženana, za pravdu za svu našu djecu. Pokažimo zajedno da smo uz porodicu Memić, pokažimo da im djecu više nećemo dati", poručili su organizatori.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu donio je oslobađajuću presudu u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića koji su bili optuženi da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan Memić. Vrhovni sud FBiH još nije donio drugostepenu presudu. Još se čeka pokretanje nove istrage.

Dženan je bio student Pravnog fakulteta. Ocu je pomagao u poslu i uporedo se školovao. Kako bi doprinio finansijskoj stabilnosti svoje porodice pokrenuo je još nekoliko poslova. Sve obaveze izvršavao je na vrijeme. Njegovi prijatelji kazali su da je bio primjer mnogima te oličenje dobrote i ljudskosti. Danas bi imao 25 godina.