{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Tri godine nakon poplava obnovljeni putevi u zeničkim mjesnim zajednicama

Piše: E. M./Klix.ba
23.12.2017. u 17:17
202
47
Tri godine nakon poplava obnovljeni putevi u zeničkim mjesnim zajednicama
202
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić s predstavnicima kantonalne i lokalne vlasti danas je obišao mjesne zajednice u Zenici koje su u maju 2014. godine pogođene poplavama, a gdje su u proteklim godinama izvršeni radovi obnove infrastrukture.
Dedić je s premijerom ZDK Miralemom Galijaševićem i drugim predstavnicima vlasti obišao mjesne zajednice Topčić Polje, Bistrica i Starina u kojim su realizirani projekti izgradnje putne infrastrukture koja je devastirana u katastrofalnim poplavama te riječna korita, posebno u mjesnoj zajednici Topčić Polje.

Predsjednik koordinacije mjesnih zajednica Edhem Hazić je izjavio kako prije tri godine niko u mjesnim zajednicama nemilskog sliva nije mogao zamisliti da će se sve obnoviti.

"U mjesnim zajednicama sam već nekih deset godina i u nemilskom slivu je u proteklim godinama urađeno dosta posla. Veliki dio projekata počeo je za vrijeme gradonačelnika Husejina Smajlovića. Tri godine nakon poplava, dobili smo sredstva i realizirali ono što smo smatrali nemogućim", kazao je Hazić.

Prisutnima se obratio i predsjednik SDA u Zenici Nezir Pivić je izjavio kako je cilj bio uraditi projekte koji će trajati decenijama, a ne realizirati projekte koji će mjesnim zajednicama koristiti godinu ili dvije.

"Danas svjedočimo jednom velikom poslu jer šteta koja je nastala prije tri godine je bila velika. Sredstva za obnovu puta i korita rijeke osigurana su od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te su utrošena na brojne druge projekte u drugim mjesnim zajednicama", izjavio je Pivić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević u obraćanju mještanima Topčić Polja je pojasnio kako je Vlada Zeničko-dobojskog kantona i u narednom periodu spremna uložiti nova sredstva u rekonstrukciju puteva prema mjesnim zajednicama koje su 2014. godine bile pogođene poplavama.

"Mi nećemo raditi polovne stvari koji će vam koristiti godinu dana. Vlada ZDK je stala iza ovog puta i u ponedjeljak ćemo raspisati novi tender u iznosu od 1,4 milion KM za put prema Šerićima i s njim će biti obuhvaćena i vodozaštita. Mi ćemo nastaviti graditi puteve i vraćati život u ovim mjesnim zajednicama, koje su pretrpjele veliku traumu, i koje zaslužuju rekonstrukciju puteva i zaštitu od novih poplava", pojasnio je Galijašević.

Zatražio je i da put prema mjesnoj zajednici, koji je trenutno nekategorisan, bude kategorisan kao regionalni kako bi preuzeli brigu i njemu s obzirom na to da već postoje sredstva koja su planirana za njegovu obnovu.

Ministar Šemsudin Dedić je izjavio kako i Zeničko-dobojski kanton i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ulaže velike napore i izdvaja novčana sredstva za realizaciju projekata u mjesnim zajednicama koje su pretrpjele štetu.

"Na području Zenice u proteklom periodu realizirali smo sedam projekata ukupne vrijednosti 3,5 miliona KM za rekonstrukciju i izgradnju blizu deset kilometara puteva i oko 800 metara obnove korita rijeka. Nastavit ćemo nastaviti da ulažemo u naše ruralne sredine, kako bi omladina i život ostali na ovim područjima. Sve što Vlada Federacije BiH bude mogla uraditi, bit ćemo na raspolaganju", izjavio je Dedić.

Slične projekte Vlada Federacije Bosne i Hercegovine provodi na 21 lokaciji u FBiH, a u Zeničko-dobojskom kantonu još u osam općina. Na kraju obraćanja prisutnima je izjavio kako pomoć nadležnog ministarstva i Vlade FBiH mjesnim zajednicama nije gotova te da će nastaviti ulagati kako bi mještani imali što normalniji život.

Predstavnici Koordinacija mjesnih zajednica danas su najzaslužnijima za realizaciju projekata obnove na ovim općinama uručili i zahvalnice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: