RRPP o BiH
0

Tri godine nakon poplava: Neodgovarajuća krizna pripravnost i nedostatak opreme i dalje su problem

FENA
Regionalni program za promociju istraživanja na zapadnom Balkanu (RRPP) objavio je dokument "Upravljanje poplavama: Bosna i Hercegovina" u kojem su navedeni problemi u toj oblasti i predložene mjere za njihovo prevazilaženje.

Kao prvi problem identificiran je nedostatak koordinacije i komunikacije između bh. institucija u decentraliziranom političkom sistemu.

Predloženo je da Ministarstvo sigurnosti BiH osigura rad odsjeka za koordinaciju unutar Sektora za zaštitu i spašavanje, a da entitetske uprave civilne zaštite zaposle ili imenuju po jednog službenika odgovornog za koordinaciju sa strukturama u drugom entitetu i Brčko distriktu BiH.

Također, Federalna uprava civilne zaštite treba imenovati jednog službenika odgovornog da neposredno komunicira s kantonalnim vladama i upravama civilne zaštite, a tri agencije za upravljanje vodnim područjima (AVP) trebaju odrediti po jednog uposlenog odgovornog isključivo za koordinaciju s drugim AVP u BiH.

Navedeno je da drugi problem predstavlja neodgovarajuća krizna pripravnost i nedostatak opreme.

Među predloženim mjerama za njegovo prevazialženje je da sve institucije vlasti trebaju raditi na održavanju postojećeg javnog i institucionalnog interesa za jačanje pripravnosti na krize.

AVP i druge institucije trebaju nastaviti s ulaganjima u mrežu praćenja vodostaja rijeka i protuplavnih objekata (nasipi, čiščenje toka rijeka, pumpne stanice), a svi nivoi vlasti trebaju izraditi i/ili ažurirati procjene rizika i planove zaštite i spašavanja, te pokušati anticipirati ekstremne prirodne nepogode i uključiti širi spektar različitih aktera koji učestvuju u spašavanju.

Treći problem predstavlja klijentilistička vlast kao sistemski činitelj institucionalnog nemara.

Istaknuto je da za njegovo rješavanje sve javne institucije (vlade i javna preduzeća) moraju implementirati transparentnije procedure javnih nabavki, zapošljavanja i određivanja budžeta, a da građanska udruženja trebaju biti više ustrajana u nadziranju javne potrošnje.

Također, sve bh. pravosudne institucije trebaju izgraditi kapacitete da se aktivnije bave procesuiranjem korupcije, pronevjere, nepotizma, nelegalnog pokroviteljstva, te drugih oblika favoriziranja i zloupotrebe položaja.

EU i drugi međunarodni donatori trebaju pokazati više povjerenja spram domaćih političkih i sudskih institucija, ali istovremeno prakticirati temeljit nadzor i vršiti pritisak za utvrđivanje lične krivične odgovornosti u slučaju zloupotrebe.

Regionalni program za promociju istraživanja na zapadnom Balkanu (RRPP) usmjeren je na poticanje i promoviranje društvenih istraživanja na zapadnom Balkanu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija).

RRPP programom koordinira i upravlja Međufakultetski institut za Centralnu i Istočnu Evropu (IICEE) pri Univerzitetu u Frajburgu (Švicarska).

Program finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), Federalni odjel za inostrane poslove.