{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trhulj: Potrebe za energijom će biti sve veće

F
29.9.2013. u 13:00
0
4
Trhulj: Potrebe za energijom će biti sve veće
0
Trhulj: Potrebe za energijom će biti sve veće
Erdal Trhulj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nema oblika energije, od njegovog izvora pa do krajnjeg potrošača, koji na određeni način ne ugrožavaju životnu sredinu. Tačno je i da neki izvori energije to čine manje od drugih kao i što neke tehnologije imaju manje štetne posljedice od drugih- izjavio je u razgovoru za Agenciju Fena federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj govoreći o razvoju energetskog sektora u FBiH i zaštiti okoliša.
Po njegovim riječima razvoj industrije i tehnologija uvjetuje da obim i intenzitet energetskih aktivnosti konstantno raste dok s druge strane kapacitet životne sredine da primi odgovarajuće opterećenje ostaje isti ili se čak i smanjuje.

"Suštinski, energija je ključni segment čovjekovog razvoja i osigurava životni standard. Potrebe za energijom će biti sve veće jer svaki tehnološki način prozvodnje zasniva se na određenim izvorima energije", navodi ministar Trhulj.

Ističe da je daljnji razvoj energetskog sektora neophodan preduvjet za ekonomski razvoj zemlje, ali da je obaveza da se izabere onaj put koji će što manje da opterećuje životnu sredinu u kojoj se živi, ali i u kojoj treba da nastave da žive buduće generacije.

Ministar Trhulj tvrdi da energetski sektor ima nesumnjivo bitan utjecaj na okoliš, bilo da se radi o lokalnom, regionalnom ili globalnom utjecaju, ali i da se stalnim insistiranjem na povećanju efikasnosti i u proizvodnji i u potrošnji energije, primjenom obnovljivih izvora energije, primjenom savremenih tehnologija za uklanjanje onečišćujućih tvari sve kvalitetnijim gorivom, napretkom u korištenju nusproizvoda i otpada, pritisci na okoliš po jedinici utrošene energije mogu sigurno postepeno smanjiti.

"Stoga će neophodno biti da se pri planiranju razvoja energetskog sektora, izboru izvora energije i tehnologija, kao i izboru lokacija energetskih postrojenja strogo vodi računa o opterećenju životne sredine", naglašava.

Jedan od odgovora na to može biti i promjena ponašanja čovjeka prema okolišu, koja znači promjenu vrijednosnog sistema i utvrđivanje nove razvojne platforme, ali i preraspodjele u strukturi troškova energije u korist zaštite okoliša i korištenja čistih tehnologija.

"U kontinuiranom procesu traženja optimalnog kursa, nije moguće unaprijed odrediti odnose pojedinih faktora, nego treba tražiti optimum specifičan za određenu situaciju, uzimajući u obzir ekonomske, ekološke i socijalne faktore", navodi Trhulj.

Također zaključuje da Federacija BiH nastoji da ima pouzdan i održiv energetski sektor, čiji će se razvoj temeljiti na iskorištavanju svih energetskih opcija za zadovoljavanje vlastitih potreba za energijom i za stvaranje dodatnih koristi za svoje građane, a u skladu s načelima okolišne, privredne i društvene odgovornosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: