Na granici BiH
762

Trgovska gora je i dalje prva opcija Hrvatske za odlagalište nuklearnog otpada

S. H.
Hrvatska i Slovenija danas nisu postigle dogovor o odlaganju nukelarnog otpada u Vrbini, odnosno nisu još uvijek definirale sve detalje. Ipak, hrvatski ministar potvrdio je da Hrvatska traži cjelovito rješenje i da je Trgovska gora na granici s BiH i dalje prva opcija za odlagalište.

"Da budemo kristalno jasni, varijanta skladištenja, odnosno odlaganja u kojem se rješava tek dio našeg problema, dakle samo otpad koji nastaje na nivou Nuklearne elektrane Krško, za Hrvatsku nije dugoročno rješenje s obzirom na činjenicu da Hrvatska na čitavom nizu lokacija u ovom trenutku ima institucionalni otpad. Mi želimo da rješenje konačnog problema bude adekvatno za sav otpad", kazao je hrvatski ministar okoliša Tomislav Ćorić.

Što se tiče kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori kod Dvora, koja se spominje kao potencijalna lokacija za odlaganje otpada, ministar Ćorić je rekao kako je kasarnu Čerkezovac neperspektivnom vojnom imovinom proglasilo Ministarstvo obrane i u tom smislu spremna je za primopredaju te u konačnici za pripremne radove. Hrvatska najkasnije do 2025. godine mora preuzeti otpad koji se u ovom trenutku nalazi na području nuklearne elektrane", istaknuo je.

Dakle Hrvatska u Trgovskoj gori osim nuklearnog želi odlagati i nuklearni otpad.

"Ovo nije kraj priče. Borba se nastavlja. Nećemo se prestati boriti za naše pravo za život i budućnost našega kraja, ljudi i države BiH i dalje sam uvjeren, ako ostanemo jedinstveni, neće biti odlagališta i nuklearni otpad neće biti na granici BiH. Idemo dalje", poručio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i jedan od inicijatora borbe da se odlagalište nuklearnog otpada ne gradi na granici BiH.

Na pitanje kako će umiriti mještane općine Dvor i stanovništvo u Bosni i Hercegovini koje se brine zbog odlaganja nuklearnog otpada, ministar Ćorić je rekao: "Mi od danas do dolaska neutraliziranog otpada na lokaciju imamo dovoljan broj godina da razgovaramo".

"Ono što svakako želim naglasiti jeste da svaka rasprava o ovom pitanju mora biti utemeljena i argumentirana. Ono što nažalost prevladava u medijskom prostoru i vrlo često dolazi s druge strane granice, iz BiH, je jedna kakofonija koja se temelji na širenju jednog bezrazložnog straha po pitanju ovog procesa", smatra ministar Ćorić.