Od 26. decembra
61

Trgovci na pijacama u Sarajevu koji nemaju registrovanu djelatnost više neće moći raditi

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Od 26. decembra na pijacama u Kantonu Sarajevo neće moći raditi osobe koje nisu registrovale djelatnost. KJKP Tržnice-pijace je ispunilo sve zahtjeve koje je zakon pred njih stavio, a u toku je registracija korisnika.

"Osobe koje rade na našim pijacama, a nisu registrovale svoju djelatnost kao obrt, poljoprivrednika proizvođača, trgovinsku radnju ili trgovca pojedinca neće moći raditi od 26. decembra. Mi smo kao preduzeće uradili sve da im pomognemo u prevazilaženju ovih novih nameta. Dajemo im svoj magacinski prostor za čuvanje robe po mnogo nižim cijenama, a prije su držali robu kod privatnika po mnogo višim cijenama. Kod nas najam plaćaju i do 50 posto niže i taj novac mogu preusmjeriti na plaćanje obaveza prema državi prema ovom novom zakonu", kazao je Terović za Klix.ba.

KJKP Tržnice-pijace imaju veliki broj zahtjeva trgovaca koji žele da se registruju te do okončanja tog postupka potpisuju ugovor koji važi mjesec dana. Kada se postupak registracije okonča, ovo preduzeće potpisuje novi ugovor s njima.

"Pogrešan je termin donošenja ovog zakona jer je zima. Većina trgovaca koji prodaju povrće ne radi jer imaju manji promet. Pravi efekt zakona vidjet će se tek na proljeće", rekao je Terović.

Trgovci koji rade na pijacama KJKP Tržnice-pijace izrevoltirani su jer, kako kažu, inspekcije vrlo malo rade na rješavanju problema ilegalnih prodavača koji se nalaze u njihovom okruženju. Prema njihovim procjenama, broj ovakvih prodavača je u porastu, a oni ne plaćaju nikakve poreze niti najam stolova.

Podsjetimo, prema novom zakonu, na mjesečnom nivou će trgovac pojedinac morati izdvajati blizu 160 KM za PIO i 70 KM za porez na dohodak, kao i novac za vođenje trgovačkih knjiga.