Riješen problem
172

Trgovci na pijacama u FBiH porez će ipak plaćati paušalno nakon izmjene pravilnika

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon zajedničke borbe trgovaca i KJKP Tržnice-pijace KS, koja je trajala od 26. decembra kada je na snagu stupio Zakon o unutrašnjoj trgovini koji je izazvao brojne probleme, Federalno ministarstvo finansija izvršilo je izmjene pravilnika te će trgovci plaćati porez na dohodak paušalno.

Ova vijest obradovala je mnoge trgovce s pijaca koji su se prema ovom zakonu morali registrovati u kategoriji trgovac pojedinac, jer neće biti uvedeni u sistem PDV-a kao radnje te neće morati voditi trgovačke knjige o ulazu i izlazu robe.

"Jutros smo bili na sastanku u Federalnom ministarstvu finansija kod pomoćnika ministra Hajrudina Hadžimehanovića koji nam je rekao kako su već izvršili promjene i da će trgovci plaćati porez paušalno. Nećemo morati imati ni trgovačke knjige", rekao nam je predstavnik trgovaca s pijace Merkur Otoka Zejnil Čomor.

Problem je nastao kada je na snagu stupio novi zakon jer u Poreznoj upravi nije postojala kategorija trgovac pojedinac pa su ih uvodili u sistem PDV-a kao trgovačke radnje, a u nekim rješenjima su se vodili i kao radnje za prodaju hrane i duhanskih proizvoda.

"Nakon inicijative koju smo pokrenuli s našim korisnicima, Federalno ministarstvo finansija je pokrenulo izmjene pravilnika o unutrašnjoj trgovini i porezu na dohodak. Iz prvog je izbačeno da trgovci pojedinci moraju imati trgovačke knjige, a drugi je dopunjen informacijom da trgovci pojedinci plaćaju porez paušalno u iznosu od 70 KM mjesečno, kako su bili i rekli prije usvajanja zakona", kazao je direktor KJKP Tržnice-pijace KS Jasmin Terović.

Promjene pravilnika će stupiti na snagu u roku od sedam dana kada će biti objavljene u Službenom listu FBiH.

Podsjećamo, zbog ovih problema pijace širom FBiH su od 26. decembra poluprazne, a desetine trgovaca je ostalo bez posla jer se Zakonom o unutrašnjoj trgovini registrovati mogu samo osobe koje imaju završenu minimalno osnovnu školu.