Posao za inspekciju
0

Trgovci i dalje zarađuju na zaokruživanju cijena

SRNA
Trgovci u pojedinim kantonima u Federaciji BiH /FBiH/ i dalje mogu varati kupce i dodatno zarađivati na zaokruživanju cijena, jer ih inspekcije još nisu počele detaljno kontrolisati i kažnjavati, prenose "Nezavisne novine" u sutrašnjem izdanju.

Većina inspekcija u decembru upozoravala je trgovce u FBiH na ovu zakonsku obavezu, ali su kažnjavanje za nepoštivanje naloga najavili za januar.

Najniža kovanica u BiH je pet konvertibilnih feninga, ali u pojedinim trgovinama građani i dalje plaćaju račune iskazane u nepostojećim feninzima. Iako je postojalo pravilo da se cijene do tri feninga zaokružuju na nula, a one od tri do sedam feninga na pet, u jednom velikom marketu u Sarajevu kupac je račun od 12,26 KM morao platiti sa 12,30, umjesto 12,25 KM, piše list. 

Udruženja potrošača ranije su upozorila da samo veliki trgovački centri zarađuju mjesečno desetine hiljada KM na zaokruživanju. Propisane kazne su od 3.000 do 15.000 KM za firmu, 400 do 2.000 KM za odgovornu osobu, a od 500 do 1.500 KM za fizičko lice.

Sekretar Udruženja potrošača Kantona Sarajevo Mesud Lakota istakao je da u Sarajevu još nailaze na cijene koje nisu u skladu sa zakonom, mada rjeđe nego što je to ranije bio slučaj.

U Tržišnoj inspekciji Zeničko-dobojskog kantona rekli su da se poneke trgovine u decembru nisu uskladile sa zakonom, te da će ih kontrolisati ovog mjeseca. U Inspektoratu Unsko-sanskog kantona tvrde da nisu zapazili nepravilnosti niti imali prijava pa zato nisu ni kontrolisali ove slučajeve, te dodali da imaju prečih aktivnosti.

 Inspektori iz Posavskog kantona tvrde da su trgovcima ostavili vremena do kraja prošle godine da prilagode sisteme, a da će ih, vjerovatno, iduće sedmice početi kontrolisati i kažnjavati onoga ko nije ispunio zakonsku obavezu staru šest mjeseci. U inspekcijama Zapadnohercegovačkog i Bosanskopodrinjskog kantona tvrde da su njihove naloge svi trgovci već ispoštovali, dok će Inspekcija Tuzlanskog kantona danas početi kontrolu, tvrdeći da su veliki trgovački lanci odmah zaokružili cijene. Odgovore iz inspekcija Sarajevskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona list nije uspio dobiti.