{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tresu se fotelje: U TK moguće masovne smjene direktora, na najvećim mukama PDA

Piše: A. K./Klix.ba
15.12.2018. u 16:39
307
88
Tresu se fotelje: U TK moguće masovne smjene direktora, na najvećim mukama PDA
307
Tresu se fotelje: U TK moguće masovne smjene direktora, na najvećim mukama PDA
Foto: D. Z./Klix.ba
Nakon formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu (TK), mogle bi uslijediti i smjene direktora u javnim ustanovama, preduzećima i agencijama, a najveće glavobolje bi mogli osjetiti kadrovi Pokreta demokratske akcije (PDA) koji su nedavno zasjeli u čelne fotelje.
Vlast u TK još uvijek nije formirana, a nakon što i to konačno bude završeno, prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, uslijedit će analiza rada direktora u javnim ustanovama, preduzećima i agencijama.

Najviše direktorskih pozicija u ovom kantonu ima PDA koji je proizašao iz unutarstranačkih sukoba koji su se početkom ove godine dogodili u Stranci demokratske akcije (SDA).

Na direktorske pozicije u TK i dalje se postavljaju članovi PDA, pa je na posljednjoj sjednici Vlade TK zvanično za direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli imenovan Muhamed Šadić.

O kadrovimaŠadić je kadar PDA, a na posljednjim izborima osvojio je 1.290 glasova te nije uspio sjesti u poslaničku klupu Skupštine TK.

Na poziciju je imenovan nakon smjene Amela Mehanovića, koji je u ranijem razgovoru za Klix.ba rekao da u direktorskoj fotelji nije ostao zbog činjenice da se nije želio priključiti PDA, iako je pretrpio ogromne pritiske.

Iz Vlade TK je saopćeno da je Šadić na poziciju direktora imenovan u trajanju od pet godina te da njegov mandat zvanično počinje 13. decembra.

Na istoj sjednici Kantonalne vlade koju predvodi premijer Jakub Suljkanović, također kadar PDA, Dario Memić na lični zahtjev je razriješen dužnosti predsjednika Upravnog odbora Veterinarskog zavoda TK, pa je na ovu poziciju privremeno imenovana Emira Bošnjaković, članica PDA, koja se nalazila se na listi ove stranke za Skupštinu TK na minulim općim izborima.

Smjene na pomoluPrema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, PDA u javnim ustanovama, centrima ili agencijama u TK ima blizu 50 direktora.

Sada je veliko pitanje da li će svi, ili većina njih, biti smijenjeni nakon formiranja vlasti u ovom kantonu, koju će predvoditi Socijaldemokratska partija (SDP).

PDA bi po svemu sudeći uskoro mogao biti na velikim mukama, jer su u nekoliko navrata iz DF-a i Naše stranke ponavljali da će se nakon formiranja vlasti boriti za depolitizaciju direktorskih pozicija. Istog stava su i sve ostale političke partije okupljene u građanskom bloku kojeg predvodi SDP.

Kako saznajemo, u narednom periodu u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH će biti izvršena detaljna analiza rada direktora, a oni koji ne zadovolje kriterije tek zagrijane fotelje morat će napustiti.

"Ima mnogo stvari koje sadašnji rukovodioci, odnosno direktori javnih preduzeća ne rade dobro. Jer da je dobro, građanski blok ne bi usvojio 385 mjera za promjenu stanja u TK. U svakom slučaju ćemo tražiti bolja i kvalitetnija rješenja. Želimo napraviti što kvalitetnije kadrove koji će rukovoditi svim javnim resursima", rekao je za Klix.ba predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić.

Kriteriji putem kojih su birali osobe koje će postaviti na direktorske pozicije, najviše u osnovnim školama u TK, da li se boje scenarija u kojem bi većina njihovih izabranika mogla ostati bez tek zagrijane fotelje, uz stav o najavljenoj analizi rada, samo su neka pitanja na čije smo odgovore ostali uskraćeni iz PDA, jer predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke Senad Alić nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: