Povodom majčinog dana
13

Trend iz Hrvatske prešao u BiH: U Mostaru održan "Hod ljubavi za nerođene"

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Trend šetnje za život i borbe protiv abortusa iz Hrvatske se prelio i našu zemlju, pa su tako danas učenici Srednje medicinske škole "Sestre milosrdnice" u Mostaru povodom Majčinog dana i Dana svoje škole uprkos kišnom vremenu održali "Hod ljubavi za nerođene".

Učenici su noseći transparente šetali gradskim ulicama, od svoje škole, prilazeći pored Franjevačke crkve, preko Bulevarom, pored Doma zdravlja, a zatim preko Rondoa do Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na Bijelom Brijegu gdje su poslali poruke.

"Zahvaljujemo za svoj život, činimo gestu ljubavi“, poručili su mostarski školarci koji su se molili za trudnice, nerođene, majke i bolničko osoblje.

Sestra Ljilja Pehar koja vodi molitvu u blizini škole, kaže kako joj je najdraže iskustvo kad se primijeti da mladih ljudi prepoznaju radost života.

Subspecijalistica fetalne medicine i opstetricije Nikolina Penava ističe da zagovara život i pomaže rizičnim trudnicama da skupa iznesu to na najbolji način.

"Borac sam za život od početka naravno, do njegove smrti. Tako da podržavam ovu akciju i svakako treba raditi s mladima da nastave ono gdje smo mi stali", kazala je Penava.

Ističe kako je jako važno održavanje ovakvih skupova i ukazivati ljudima na značaj života.

"Nažalost nastupila je kultura smrti koja prikazuje da je pobačaj i svako čedomorstvo najnormalnije, trebamo i mi s naše strane forsirati i ukazivati ono što je etički moralno, da svako ima pravo na život", poučila je Penava.

Profesorica Elizabeta Rezić koja je organizirala ovaj događaj ističe kako je cilj uvezati školu, bolnicu i crkvu, jer se svaka od tih institucija brine o životu, te poručuje kako se nisu okupili da se bore protiv bilo koga, nego samo da podrže život.

"Trebamo biti više uvezani da ima prostora za mlade i za donijeti dobru odluku, odnosno odluku za život, jer sve manje od života je smrt", kazala je Rezić.

Ističe kako svaki život govori više od plakata, ali je važno da ima ovakvih aktivnosti i vjeruje da će zbog njih neko ostati živ bilo da čuje ili sudjeluje u toj priči, jer kako naglašava, "život je tako lako podržati i tako ga je lako uništiti".