BiH
66

Trećina zastupnika u Skupštini KS mijenjala "politički dres", većina ih prešla u "nezavisne"

Piše: N. N.
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na općim izborima 2014. godine niko od nezavisnih kandidata nije izabran u Skupštinu KS pa ipak, dvije godine poslije, broj samostalnih zastupnika skoro je jednak broju zastupnika koje ima SDA kao stranka koja je na izborima osvojila najviše mandata.

Danas u Skupštini KS djeluje ukupno 10 samostalnih zastupnika, a ako se trend nastavi, do kraja mandata "samostalni" zastupnici mogli bi postati većina u Skupštini KS.

Faktički, neposredno nakon općih izbora 2014. godine Klub SDP-a u Skupštini KS je prepolovljen jer su isti napustili zastupnici Amel Mekić i Hamed Aljović koji danas djeluju kao nezavisni zastupnici, dok su vjerni SDP-u ostali Slaviša Šućur i Segmedina Srna.

Aljović je nakon napuštanja SDP-a i djelovanja kao nezavisni zastupnik, u paketu s načelnikom Trnova Ibrom Berilom postao član SDA te je u Skupštini KS pristupio Klubu ove stranke.

Osim SDP-a BiH koji je tako ostao bez stranačkog kluba za čije je formiranje potrebno imati najmanje tri zastupnika, potpunu devastaciju doživjela je Demokratska fronta.

DF je na izborima osvojio ukupno sedam mandata i bili su druga po snazi stranka u Skupštini KS te su, u koaliciji sa SDA i BPS-om uspjeli formirati vladu. Dvije godine poslije, Bibija Kerla je jedina zastupnica ove stranke u Skupštini KS, a DF su redom napustili Sejo Bukva, Goran Akšamija, Mersiha Mehmedagić, Mirsad Pindžo, Mario Vukasović i Neira Dizdarević.

Bjelak Nermin, koji je izabran na listi BPS-Sefer Halilović, danas djeluje kao samostalni zastupnik, a sa dvojicom zastupnika BOSS-a oformio je i stranački klub.

Fahrudin Pecikoza u skupštinske klupe je sjeo kao zamjena zastupnicima SBB-a koji su iz Skupštine KS prešli u izvršnu vlast nakon ulaska ove stranke u koaliciju sa SDA. No, samo nekoliko mjeseci poslije Pecikoza je napustio SBB i nastavio djelovati kao samostalni zastupnik. Iako nikada nije ozvaničio napuštanje SBB-a, Zvonko Marić se na sjednicama ponašao kao, manje-više, nezavisni zastupnik.

Nešto više od dvije godine nakon izbora, jedino SDA, Bosanska stranka i Naša stranka nisu doživjele "osipanje" svojih zastupnika, dok je Klub Naše stranke jedini koji nije proživio bilo kakve promjene u odnosu na izborne rezultate.