{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trećina polovnih vozila iz Njemačke imaju lažnu kilometražu

S
26.6.2014. u 13:53
1
14
Trećina polovnih vozila iz Njemačke imaju lažnu kilometražu
1
Trećina polovnih vozila iz Njemačke imaju lažnu kilometražu
Kupci automobila često su žrtve prevare
Trećina polovnih automobila prodatih u Njemačkoj povezana je sa trgovcima prevarantima, koji manipulišu brojačima pređenih kilometara i varaju kupce kojima naplaćuju veće iznose za, navodno, manju kilometražu.
Zvanični podaci pokazuju da su kupci automobila česte žrtve prevare, što se jako teško otkriva, posebno ako su falsifikovani i manipulisani podaci u dokumentima vozila.

Za manipulaciju su posebno pogodni automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kad su mehanički brojači pređenih kilometara zamijenjeni digitalnim.

Naprave za resetovanje brojača mogu se nabaviti za manje od 10.000 eura, a brojačem je moguće manipulisati u roku od 30 sekundi.

U Minhenu traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je manipulisao brojačima pređenih kilometara na desetinama luksuznih talijanskih automobila.

On je jeftino kupovao vozila, manipulisao, a zatim prodavao po višoj cijeni.

U Njemačkoj se godišnje prodaju milioni korištenih automobila, a poznat je slučaj iz 2011. kada je trgovac "spustio" kilometražu na jednom automobilu sa 700.000 na 150.000 kilometara.

Njemački zakon propisuje da trgovac mora uzeti nazad vozilo i vratiti novac kupcu, ako dokaže da je vozilo manipulisano.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: