SDP BiH
0

Treći poziv Silajdžiću da stane na stranu SAD protiv Karadžića

Sarajevo-x.com
SDP treći put u sedam dana poziva Predsjedavajućeg predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića, da bh. javnosti jasno stavi do znanja da nismo upali u još jednu pripremljenu zločinačku zamku i da Radovan Karadžić laže o ugovoru sa State Departmentom o imunitetu od Haškog suda.

"Kao što smo upozoravali, Karadžićevci će pokušati sprovesti unaprijed osmišljeni scenario iskrivljivanja istine, a sve da bi se izbjeglo suđenje Karadžiću i njegovom projektu i fokus suđenja skrenuo sa njegovih zlodjela na njegove laži. Najnoviji primjer propagande kojom pomagači zločinca Karadžića pokušavaju da skrenu pažnju sa svojih zlodjela, i za njih optuže žrtve, su izjave bivšeg srbijanskog obavještajca, generala Jovana Milanovića, koji tvrdi da su SAD izrežirale prvi masakr na Markalama i masakr u ulici Vase Miskina, a da su ga izveli branioci Sarajeva, na šta smo već upozoravali. Dok za drugi masakr na Markalama u augustu 1995. godine tvrdi da 'su ga organizirale i izvele američke tajne službe, po nalogu državnog i vojnog vrha SAD'. Iz razloga što od trenutka hapšenja zločinca govorimo da je jedini interes BiH da suđenje Karadžiću bude njemu i suđenje njegovom projektu, i da treba onemogućiti da laži postanu tema suđenja, neprijatelji naše države ne biraju sredstva da SDP, i njegovo rukovodstvo, pokušaju kompromitovati na sve načine. Međutim, da bi se spriječila svaka špekulacija o ovako monstruoznim lažima zločinaca, na koje smo nažalost navikli tokom rata, ponavljamo da neimanje mišljenja šefa države o lažima Karadžića šteti ugledu BiH, i otvara mogućnost da se javnosti u BiH plasiraju teze o tome kako su SAD ne samo skrivale Karadžića, nego su i direktno odgovorne za Karadžićeve zločine nad građanima Sarajeva tokom opsade", navodi se u saopštenju SDP-a.

"Silajdžić, kao šef države, mora imati na umu da će Karadžić, kao i Šešelj i Milošević, pokušati da suđenje za genocid pretvori u suđenje onima koji su mu onemogućili da u potpunosti ostvari svoj zločinački naum, a SAD su sigurno glavni međunarodni razlog zašto u njemu nije uspio. Stoga, šef države mora u interesu istine, i interesu države BiH, reći da Karadžić sada svjetskoj javnosti radi ono što je radio Bosni i Hercegovini tokom rata i da je jedina razlika u tome što ovoga puta nema oružje", zaključuje se u saopštenju.