Od 5. do 8. maja
0

Treći kongres nefrologa BiH sa međunarodnim učešćem

Sarajevo-x.com
Treći kongres nefrologa BiH sa međunarodnim učešćem i CME kursom održat će se od 5. do 8. maja u Sarajevu, deset godina nakon što je Kongres nefrologa održan prvi put u našoj zemlji. Kongres se organizuje u saradnji sa International Society of Nephrology COMGAN i European Renal Association-European Dialysis and Transplatation Association ''ERA-EDTA''.

Naučni program Kongresa bit će zasnovan na najnovijim otkrićima i preporukama za medicinska djelovanja u području nefrologije, dijalize i transplatacije. Kongresu će prethoditi Međunarodni simpozijum o endemskoj nefropatiji (International Endemic Nephropathy Symposium).

‘’U posljednjih deset godina bosanskohercegovačka nefrologija je napredovala u polju nefrologije, dijalize i transplantacije i možemo reći da je kruna našeg zajedničkog rada i pokroviteljstvo Kongresa od strane Evropskog udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega, kao i Evropska škola nefrologije koja se održava drugi put u Sarajevu. Srce svjetske i evropske nefrologije u maju će biti u Sarajevu, na šta smo jako ponosni kao Udruženje nefrologa BiH'', izjavila je prof. dr. Halima Resić, predsjednica Organizacionog odbora Kongresa.

''Brojni inostrani eminentni naučnici će prezentirati svoja iskustva i saznanja, kao i preporuke za otkrivanje, liječenje i savremeno praćenje bubrežnih bolesti. Poseban značaj imaju najnovija saznanja o endemskoj nefropatiji i čini se da smo na pragu otkrića uzroka navedenih bolesti. Kongres će dati novi podsticaj razvoju i etabliranju transplantacije bubrega u BiH. Kadrovi za to postoje, potrebne su samo efikasnija državna organizacija i koordinacija, finansijska podrška, usmjeravanje i kontrola'', riječi su predsjednika Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH prof. dr. Senaida Trnačevića.

''Tokom Kongresa bit će prezentirani podaci iz Renalnih registara BiH i zemalja u okruženju, odnosno epidemiologija hronične bubrežne bolesti, jer je evidentiran stalni porast dijalizne populacije. U BiH je na hemodijalizi 2.200 pacijenata, a također se bilježi porast pacijenata sa dijabetesom'', kazala je prof.dr. Senija Rašić.

Učesnici Kongresa imat će priliku da prate predavanja o transplantaciji burega, hemodijalizi i peritonealnoj dijalizi, dok će predavači biti najpoznatija imena iz oblasti nefrologije dijalize i tranplantacije. CME kurs će dobiti 6 UEMS kredita, što će biti prvi put da jedan stručni skup dobije.