{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Treći kongres nefrologa BiH sa međunarodnim učešćem

S
29.4.2010. u 16:52
0
0
Treći kongres nefrologa BiH sa međunarodnim učešćem
0
Treći kongres nefrologa BiH sa međunarodnim učešćem
Treći kongres nefrologa BiH sa međunarodnim učešćem i CME kursom održat će se od 5. do 8. maja u Sarajevu, deset godina nakon što je Kongres nefrologa održan prvi put u našoj zemlji. Kongres se organizuje u saradnji sa International Society of Nephrology COMGAN i European Renal Association-European Dialysis and Transplatation Association ''ERA-EDTA''.
Naučni program Kongresa bit će zasnovan na najnovijim otkrićima i preporukama za medicinska djelovanja u području nefrologije, dijalize i transplatacije. Kongresu će prethoditi Međunarodni simpozijum o endemskoj nefropatiji (International Endemic Nephropathy Symposium).

‘’U posljednjih deset godina bosanskohercegovačka nefrologija je napredovala u polju nefrologije, dijalize i transplantacije i možemo reći da je kruna našeg zajedničkog rada i pokroviteljstvo Kongresa od strane Evropskog udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega, kao i Evropska škola nefrologije koja se održava drugi put u Sarajevu. Srce svjetske i evropske nefrologije u maju će biti u Sarajevu, na šta smo jako ponosni kao Udruženje nefrologa BiH'', izjavila je prof. dr. Halima Resić, predsjednica Organizacionog odbora Kongresa.

''Brojni inostrani eminentni naučnici će prezentirati svoja iskustva i saznanja, kao i preporuke za otkrivanje, liječenje i savremeno praćenje bubrežnih bolesti. Poseban značaj imaju najnovija saznanja o endemskoj nefropatiji i čini se da smo na pragu otkrića uzroka navedenih bolesti. Kongres će dati novi podsticaj razvoju i etabliranju transplantacije bubrega u BiH. Kadrovi za to postoje, potrebne su samo efikasnija državna organizacija i koordinacija, finansijska podrška, usmjeravanje i kontrola'', riječi su predsjednika Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH prof. dr. Senaida Trnačevića.

''Tokom Kongresa bit će prezentirani podaci iz Renalnih registara BiH i zemalja u okruženju, odnosno epidemiologija hronične bubrežne bolesti, jer je evidentiran stalni porast dijalizne populacije. U BiH je na hemodijalizi 2.200 pacijenata, a također se bilježi porast pacijenata sa dijabetesom'', kazala je prof.dr. Senija Rašić.

Učesnici Kongresa imat će priliku da prate predavanja o transplantaciji burega, hemodijalizi i peritonealnoj dijalizi, dok će predavači biti najpoznatija imena iz oblasti nefrologije dijalize i tranplantacije. CME kurs će dobiti 6 UEMS kredita, što će biti prvi put da jedan stručni skup dobije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: