BiH
0

Treći festivalski dan u Goraždu u duhu poezije i sevdaha

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Snažno prijateljstvo zauvijek je povezalo pjesnikinju Oliveru Cvetić iz Srbije sa Goraždem.

Već godinama ona piše pjesme za mladu Goraždanku Adnu Obuću koja osvaja nagrade na brojnim festivalima. Ovaj put stihovi Olivere Cvetić predstavljeni su na festivalu prijateljstva.

"Pjesnikinja sa dušom djeteta, spremna na nestašluke, igru i smijeh. Ona razumije osjećanja djece, njihovu tugu, sreću i strahove, što dokazuje u svojim pjesmama, kroz koje se druži s djecom", rečeno je tokom promocije njene dvije knjige poezije. To su "Ljuljaška snova" i "Da sveto ne izgubim".

O poeziji Olivere Cvetić, koja je Goraždanima poznata kao autorica nekoliko pjesama izvedenih na Internacionalnom festivalu dječije pjesme "Šta se pjesmom sanja", govorio je direktor Centra za kulturu Hamdo Sijerčić.

Sa mnogo emocija Cvetić je govorila o svojoj povezanosti sa Goraždem. Na promociji je predstavila i novi projekt, buduću zbirku poezije u kojoj će se naći njene i pjesme mlade Goraždanke Adne Obuće.

Dok traje festival u Goraždu je otvoren ljetni sajam knjige te je aktivna radionica Internacionalne likovne kolonije "Boje prijateljstva". U parku Plavi cvijet održavaju se kreativne radionice za najmlađe učesnike festivala.

Ne manjka predstava i filmskih projekcija, a trećeg festivalskog dana publika je uživala u komediji "Policajci" koju su izveli članovi teatra Total iz Visokog pod rediteljskom palicom Jasenka Muzaferije.

U sklopu programa Operacije kino/Sarajevo Film Festivala u Ljetnom kinu organizirana je projekcija filma "Golub sjedi na grani razmišljajući o postojanju".

Zvuci sevdaha bili su kruna na kraju dana pa su uz pratnju Narodnog orkestra Elvira Mudželeta publiku sevdalinkom počastili Kasim Lemezan, Bećir Obarčanin, Salko Dervišević, Rijad Karić, Nedim Imširović, Amina Kunovac, Safet Bučo, Ahmedina Pljevljak, Lejla Zuko, Elmir Korda, Belma Ramović, Senad Hodžić i Meliha Muhović-Lila, te specijalni gosti Hasiba Agić i Ferid Avdić.