Stari Dodik na Novoj TV
0

"Treći entitet u granicama bivše Herceg-Bosne"

SRNA
Screenshot: Nova TV
Screenshot: Nova TV
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da bi Hrvati u BiH trebalo da imaju svoju političko-teritorijalnu jedinicu, zajednicu ili federalnu jedinicu, koja bi bila u granicama bivše Herceg-Bosne.

On smatra logičnim da u narednom mandatu mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH pripadne autentičnom političkom predstavniku Hrvata, dodavši da bi, prema njegovom mišljenju, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović bio najbolji kandidat za tu poziciju.

Dodik je istakao da Hrvati kao građani RS imaju isti status kao i Srbi. "U RS hrvatski interes nije devastiran. U selu kod Banjaluke obnovljeno je 70 hrvatskih kuća koje se posjećuju samo vikendom ili za godišnji odmor, a ima i mnogo praznih u koje niko ne dolazi", rekao je predsjednik Srpske gostujući u programu hrvatske televizije "Nova".

Govoreći o mogućem otcjepljenju RS, Dodik je rekao da, hipotetički govoreći, ako i kada bi se radilo na otcjepljenu, tražiće se trenutak u kojem će Srpsku mnogi priznati.

On je naglasio da nije osoba koja želi da rasturi BiH, jer u njegovom programu nije nasilje, a da li će BiH opstati to će se vidjeti. Dodik je rekao da je on rješenje za BiH, ali da je tačno da nije poslušnik trećerazrednim državnim službenicima.

Predsjednik Srpske je rekao da njemu nije problem da ode u Srebrenicu i pokloni se žrtvama, ali da nije spreman da prihvati politizaciju i srebrenizaciju rata u BiH. "Otići ću u Srebrenicu onoga trenutka kada bude dovoljno prihvatljiv broj bošnjačkih i hrvatskih funkcionera koji će zajedno samnom otići u Jasenovac i ja ih pozivam da to uradimo ove godine", poručio je Dodik.

On je rekao da bi izručio ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića Haškom tribunalu, kada bi on bio u RS, jer, kako kaže, odavno nema nikakav problem sa haškim optužnicama. "Ali jedno znam, a to je da nije ovdje", rekao je predsjednik RS.
Dodik je ponovio da Sarajevo ne doživljava kao svoj glavni grad. "Sarajevo jeste političko središte BiH, ali u tom gradu više nema Srba i Hrvata kao što je nekad bilo. U Sarajevu ima više Kineza nego Srba i Hrvata... To što sam rekao da Sarajevo liči na Teheran to i danas mislim, jer u Sarajevu ima više džamija nego u Teherana", istakao je Dodik i dodao da nije veliki entuzijasta što se tiče BiH kao svoje domovine.