Narodna skupština RS-a
0

Treći dan rasprave o vladinim mjerama

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a danas je treći dan nastavljena rasprava o Vladinoj informaciji o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu tog bh. entiteta.

U protekla dva dana o ovoj tački govorio je veliki broj poslanika uz bezbrojne replike, krive navode, tvrdnje o povredi poslovnika, ali i dalje suprotstavljene stavove pozicije i opozicije.

Poslanici vladajuće koalicije smatraju da su Vladine mjere dobre, a opozicija uz brojne kritike ukazuje da je RS već u krizi, dok su u proteklom periodu vlasti tvrdile da taj bh.entitet neće osjetiti posljedice svjetske ekonomske krize.

Različiti stavovi su se čuli i o tome kako ublažiti negativne efekte krize te da li je Vlada reagovala na vrijeme ili se s mjerama kasni.

Stavovi pozicije i opozicije tokom ovog maratonskog zasjedanja bili su oprečni i kada je u pitanju sam naziv tačke dnevnog reda jer je opozicija bila protiv odluke vladajuće većine da se, umjesto o prijedlogu mjera, raspravlja o informaciji o kojoj se ne glasa niti se mogu podnijeti amandmani.

Poslanici bi nakon što završe raspravu o ovom pitanju trebalo da utvrde i stav Narodne skupštine RS-a o ustavnom položaju Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u Ustavu BiH radi okončanja režima supervizije i arbitraže.