12. decembra
0

Treći bh. forum o upravljanju internetom bavit će se globalnim pitanjima i prioritetima

Klix.ba
Treći BHIGF pod nazivom “Učinak mreže: od infrastrukture do djece” ove godine se održava 12. decembra 2017. u hotelu Europa u Sarajevu, a u organizaciji One World Platform i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), te pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Bh. forum o upravljanju internetom (BHIGF) je nacionalna IGF incijativa posvećena otvorenom, inkluzivnom, raznolikom i neformalnom dijalogu o upravljanju internetom između svih zainteresiranih strana u Bosni i Hercegovini. Već treću godinu članovi različitih interesnih grupa u BiH, koji su aktivni u svojim stručnim oblastima, sastat će se kako bi nastavili i produbili razgovor o globalnim pitanjima i temama iz nacionalne perspektive, te identifikovali i započeli saradnju na zajedničkim prioritetima.

Jedan od panela bavit će se infrastrukturom, internetskim tačkama razmjene - IXPs i net neutralnošću jer je Bosna i Hercegovina jedina zemlja zapadnog Balkana koja još nije uspostavila tačku za razmjenu internetskog prometa poznatu kao IXP. Panel će se baviti pitanjima - koja je internet infrastruktura u BiH, kako se njome upravlja, šta nedostaje, kako izgleda trenutni prostor djelovanja provajdera internet usluga, ko posjeduje internetsku infrastrukturu BiH, šta je net neutralnost, u kojoj su vezi IXP i net neutralnost, u kojoj mjeri su u BiH implementirani principi net neutralnosti i kako se odnose na pristupačnost interneta?

Jedna od tema bit će i djeca na internetu, praksa i izazovi djece na internetu. Panelisti će pokušati dati odgovore na pitanja kakvu ulogu imaju rod, godine i obrazovanje, koji su rezultati monitoringa i evaluacije Akcionog plana za zaštitu djece i sprečavanje nasilja nad djecom putem informaciono-komunikacijskih tehnologija u BiH (2014-2015.), šta su lični podaci, ko ih posjeduje i ko je odgovoran za njih? Također, upoznat će se s obavezama i odgovornošću vlade, biznisa i društva te zajedničkom i artikulisanom razmišljanju o interkonekciji privatnosti, sigurnosti i podataka.

Panelisti će imati priliku razgovarati i o temi pod nazivom "Od zajednice za zajednicu" u sklopu koje će biti prezentovani glavni zaključci i problemi predstavnika incijativa u obliku kratkog predstavljanja BiH internet aktera, te njihovih uspjeha, izazova i poziva na zajedničko djelovanje.

Cilj svakog od navedenih panela jeste isticanje važnosti aktivnog uključenja različitih interesnih grupa u Bosni i Hercegovini.

Besplatnu i obaveznu registraciju možete uraditi preko EventBrite linka.