BiH
0

Treća GSM licenca u BiH dodijeljena HT-u Mostar

NINA
Komisija Regulatorne agencije za komunikacije odlučila je na osnovi detaljne analize svih ekonomskih, finansijskih, pravnih i drugih relevantnih elemenata da su Hrvatske telekomunikacije Mostar treći GSM operater u BiH, rečeno je na današnjoj konferenciji RAK-a održanoj u Sarajevu.

Od sedam postavljenih uslova HT Mostar je, prema riječima Kemala Huseinovića, direktora RAK-a, bio u izrazitoj prednosti nad Eronetom u pet uslova.

"Na osnovi vrednovanja finansijske, ekonomske, tehničke, kadrovske i stručne sposobnosti, te pravne osnove djelovanja, broja prekršaja, sankcija i poštivanja propisa, plana razvoja i konkurentske sposobnosti, došlo se jasno i nedvosmisleno do zaključka da HT Mostar može bolje i potpunije ispuniti uslove za pružanje GSM usluga u BiH", kazao je Huseinović.

Eronet nije zadovoljio element koji govori o poštivanju pravila, prekršajima i izrečenim sankcijama, jer su najprije bez dozvole pustili u promet blok brojeva, za što su kažnjeni sa 25.000 KM. Ubrzo zatim nelegalno su započeli korištenje frekventnog spektra, točnije bez dopuštenja su koristili državni resurs, što je, smatra Huseinović, definitivno najveći prekršaj od osnivanja RAK-a. Za to je Eronet kažnjen sa 100.000 KM. Dodjela treće GSM licence ne bi trebala utjecati na korisnike usluga mobilne telefonije, niti će Eronet kao pravni subjekt prestati postojati.

"Eronet ostaje egzistirati kao kompanija, jedino će međusobne odnose s HT-om morati regulirati na neki drugi način. HT i Eronet su od samog osnivanja dosta povezani i oni jedan bez drugog ne mogu funkcionirati. Oni imaju poslovne aranžmane koji će se produžiti, jedino što će sada morati regulirati ekonomske odnose. Mi smo čak predvidjeli da je korisnik dozvole dužan osigurati neprekidno korištenje usluga sadašnjim pretplatnicima, što znači da korisnici usluga neće imati nikakvih posljedica zbog ove odluke", objasnio je Fikret Kasumagić, direktor Sektora za telekomunikacije RAK-a.

On je izrazio nadu da će HT Zagreb, koji je dobrim dijelom zastupljen i u Eronetu i u HT-u, svojim potencijalom osigurati da prelaz prava korištenja licence bude urađen bez nekih posebnih problema. Rok za taj dio posla nije određen jer RAK smatra da nije u interesu ni Eroneta ni HT-a da izazivaju bilo kakve trzavice ili probleme koji se mogu reflektirati na njihove korisnike.

"Nismo propisivali nikakav poseban rok upravo da bi izbjegli stvaranje tenzija u poslovodstvu obje firme. Očekujemo da će oni svoje odnose urediti za dva do tri mjeseca", dodao je Kasumagić.

Na odluku o dodjeli treće GSM licence moguće je uložiti žalbu Vijeću RAK-a u roku od 15 dana od dana prijema odluke. Kada Vijeće u drugom stepenu potvrdi ili ne potvrdi svoju odluku, predviđena je, u roku od dva mjeseca, mogućnost pokretanja pravnog spora pred Sudom BiH.

Vijeće ministara je procijenilo vrijednost bh. GSM tržišta na 420 miliona KM, što znači da svaki od tri operatera treba platiti po 140 milijuna KM. Postojeći operatori, BH Telekom i Telekom Srpske, do sada su gotovo ispunili te uslove, dok će HT Mostar imati rok od dvije godine.

"Mi očekujemo da će taj rok biti ispunjen mnogo ranije, s obzirom na potrebu konkurentnosti i borbe za tržište. Pokrivanje sigurnosti naplate glavnog duga ići će preko mjenice s protestom, a kamate s bjanko mjenice, što će biti regulirano ugovorom između Vijeća ministara i operatera", kazao je Kasumagić.