BiH
0

Treća godišnjica od smrti Zorana Bečića

Sarajevo-x.com
Povodom obilježavanja treće godine smrti doajena bosanskohercegovačkog glumišta Zorana Bečića, delegacija Ministarstva kulture i sporta KS danas je položila vijenac na njegovo vječno počivalište.

Zorana Bečića (1939-2006), prvaka Drame i jednog od najistaknutijih bh. pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca, smrt je zatekla na funkciji direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. U bogatoj teatarskoj karijeri bio je član Narodnog pozorišta Sarajevo, Beogradskog dramskog pozorišta i Kamernog teatra 55 u Sarajevu, kao i dubrovačkog kazališta Marin Držić. Igrao je na svim bh. profesionalnim scenama, gostovao u ansamblima Narodnog pozorišta Tuzla, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica...

Za vrijeme agresije na BiH, Bečić je bio jedan od osnivača Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Dobitnik je prestižnih nagrada od kojih izdvajamo „Zlatni lovorov vijenac“, Internacionalnog teatarskog festivala MESS, za doprinos umjetnosti teatra, a posthumno mu je dodijeljena nagrada "Velika mostarska liska" u sklopu Festivala komedije BiH Mostarska liska 2006.

Polaganju cvijeća su prisustvovali i primarius dr.Ahmed Alagić, Sead Arslanagić direktor "Pokretnog pozorišta“ i Zulfo Džinalija, majstor za kostimografiju, saopšteno je iz Press službe Kantona Sarajevo.