|

Trebinje postalo hit turistička destinacija: Gosti iz Rusije, Južne Koreje, Turske, Grčke...

Trebinje postalo hit turistička destinacija: Gosti iz Rusije, Južne Koreje, Turske, Grčke...
339
Piše: M. N.
27.8.2014. u 08:29
107
komentara
339

dijeljenja
1/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
2/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
3/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
4/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
5/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
6/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
7/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
8/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
9/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
10/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
11/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
12/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
13/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
14/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
15/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
16/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
17/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
18/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
19/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
20/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
21/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
22/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
23/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
24/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
25/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
26/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
27/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
28/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
29/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
30/30 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Trebinje postaje sve traženija turistička destinacija u BiH. U posljednje tri godine ovo mjesto je doživjelo pravu ekspanziju u turizmu, a posjećuju ga turisti iz Rusije, Turske, Grčke, Južne Koreje i mnogih drugih zemalja okruženja i Zapadne Evrope.
U prošloj godini, Trebinje je zabilježilo porast broja noćenja turista za 30 posto u odnosu na 2012. godinu. Broj jednodnevnih izleta je nadmašio sve moguće brojke.

"Turisti su veoma zadovoljni posjetom Trebinju. Obično i oni koji dođu na jedan dan ostanu duže. Privlače ih kulturno-historijsko naslijeđe, vjerski objekti, te bogata gastro ponuda", rekla je za naš portal Tatjana Bulajić, direktorica Turističke organizacije opštine Trebinje.

Turistička ruta Trebinjem kreće iz starog dijela grada u kojem se nalazi kulturno-historijsko naslijeđe iz 18. vijeka. Potom odlaze u centar grada iz perioda Austro-Ugarske koji je izgrađen u mediteranskom stilu. Nezaobilazna je posjeta Muzeju Hercegovine iz Austro-Ugarske koja je bila kasarna i obiluje bohatim postavkama.

"Velika atrakcija su i vjerski objekti. U samom centru nalazi se katolička Katedrala iz 19. vijeka, Saborni hram iz 19. vijeka i Osman-pašina džamija. Ono što ih posebno zanim jesu manastiri kojih u Trebinju ima četiri : Hercegovačka Gračanica iz XX vijeka u kojoj su sahranjeni mošti Jovana Dučića, Tvrdoš iz perioda IV-V vijeka, Petro-Pavlov manasti iz VII vijeka i Duži iz XVI. vijeka", rekla je Bulajić.

Posjećen je i Arslanagića most iz perioda 1574. godine koji je zadužbina Mehmed-paše Sokolovića. Turiste ostavlja bez dahai rijeka Trebišnjica, priroda okolo nje, te jezera koja se nalaze u okolini Trebinja.

"U posljednje dvije-tri godine Trebinje je doživjelo i ekspanziju vinskog turizma. Imamo oko 20-ak vinarija, od kojih sedam-osam pruža usluge turistima poput degustacija vina i obilaska vinskih podruma. Neke od njih su male i u seoskom ambijentu, a imamo i vinarije velikih proizvođača", rekla je Bulajić.

Turisti su zadovoljni gostoprimljivošću Trebinjaca, te bogatom gastro ponudom jer se u tamošnjim restoranima služe autohtoni proizvodi. Također, cijene su pristupačne i mnogo jefitinije u odnosu na okolne destinacije, tako da se turisti opredijele da noće u Trebinju a idu na dnevne izlete u Mostar, Herceg-Novi, Kotor, Dubrovnik i druga okolna mjesta koja su udaljena svega 1-2 sata vožnje.

"I ove godine imamo jako mnogo jednodnevnih posjeta i sa dubrovačkog i crnogorskog primorja, a kada su u pitanju noćenja najviše nam dolaze turisti iz Srbije, potom Turske, Južne Koreje, Grčke, Rusije, te Švedske i ostalih zemalja iz okruženja i Zapadne Evrope. Trebinje ima registrirano oko 700 ležajeva i uU ljetnjem periodu većinom bude sve puno. Za prvih sedam mjeseci ove godine zabilježen je rast broja turista za 15 posto u odnosu na prošlu godinu, što je izuzetno dobar podatak s obzirom na vremenske uvjete i poplave koje su zadesile našu zemlju u mjesecu maju.", rekla je Bulajić.

A svakako ne nedostaje ni zabave. U ljetnjem periodu u gradu se održava veliki broj manifestacija. Trebinjske ljetnje svečanosti počinju u aprilu Dučićevim danima i završavaju Dučićevim večerima poezije u oktobru. Također, tu su pozorišni festivali, filmski festivali, sportska dešavanja, te koncerti i zabave u ugostiteljskim objektima.
Prijavi grešku


Komentari (107)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...