BiH
2

Trebinje: Blokirana imovina braće Vučenović od 5,5 miliona KM

FENA
Trebinje
Trebinje
Osnovi sud u Trebinju, na zahtjev policije Republike Srpske, blokirao je imovinu u vrijednosti od 5,5 miliona maraka Bože, Milana i Saše Vučenovića, osumnjičenih da su preko off-shore kompanija iz inostranstva u Republiku Srpku unosili nelegalno stečen novaca i pribavili višemilionsku korist.

Riječ je o hotelu Košuta i drugim objektima u Gacku.

Njima će biti blokirana i imovina u Crnoj Gori, a raspolažu s dva motela, luksuznim stanovima i automobilima, kao i većim brojem stambenih objekata.

Sumnja se da su Vučenovići od 2009. do 2013. godine na devizne račune otvorene u Komercijalnoj banci u Crnoj Gori primili nekoliko većih transkacija novca uplaćenih od off-shore kompanija registrovanih u insotranstvu.

Vučenovići su znali da taj novac ne potiče od legalno završenih poslova, ali su njime raspolagali i prebacivali ih na svoje bankovne račune kojima su raspolagali u Republici Srpkoj.

Taj novac ubacivali su u privredne tokove u RS-u pri čemu su dobro pazili na prikrivanje stvarnog porijekla novca i na taj način pribavili korist od oko trinaest miliona maraka.

Nelegalno stečen novac u legalne tokove su ubacivali kupovinom nekretnina, navodi se u izvještaju koji je protiv njih podnijela policija RS-a, a čije detalje je večeras objavila banjalučka Alternativna televizija.

Osumnjičeni su za pranje novca i ukoliko se dokaže krivica prijeti im višegodisnja zatvorska kazna, ali su oni, kako je potvrđeno, trenutno nedostupni policiji koja za njima intezivno traga i to u saradnji s kolegama iz Crne Gore.

Vučenovići su od ranije poznati u RS-u kao vlasnici preduzeća koje je pod sumnjivim okolnostima posredovala za rad u inostranstvu.