Razvoj turizma
186

Trebević u novom sjaju: Krajem augusta Eko Fest s mnoštvom različitih sadržaja

Piše: Dž. Č.
S današnje Press konferencije (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
S današnje Press konferencije (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Zahvaljujući brojnim ulaganjima, poznato sarajevsko izletište Trebević u narednih nekoliko godina moglo bi zasijati potpuno novim sjajem. Tome u prilog ide i organizacija prvog Trebević Eko Festa koji će se održati od 25. do 27. augusta ove godine.

Održavanje festivala koji ima za cilj pružiti građanima mnoštvo različitih ekoloških, omladinskih, sportskih, kulturnih i muzičkih događaja, omogućili su Udruženje Trebeco koje se bavi zaštitom životne sredine, Grad Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo te turističke zajednice oba grada.

"Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo su organizatori jednog od najznačajnijih sportskih događaja poslije Olimpijade 1984. godine. To je Olimpijada za mlade EYOF 2019. godine. Ovo je svojevsna uvertira u tako značajan događaj, jer na ovaj način pokazujemo kako dva grada mogu dobro sarađivati, posebno kada su u pitanju manifestacije ovakvog karaktera. Ovo je događaj koji će pokazati da smo dobri partneri", rekao je Adbulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Abdulah Skaka (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Abdulah Skaka (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Na njegove riječi se nadovezao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekavši kako Trebević Eko Fest zaslužuje veliku podršku.

"Grad Istočno Sarajevo snažno podržava manifestacije ovog tipa, ne samo na Trebeviću, već kompletnom području. Naš zadatak je biti podrška. Trebević je u velikoj ekspanziji i razvoju te zbog toga pozdravljam sve investitore koji ulažu u ovo izletište. Očigledno je da imamo zajednički interes i slažemo se kako je razvoj turizma važan i za jedne i za druge", naglasio je Vuković.

Nenad Vuković (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Nenad Vuković (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Kako saznajemo, prvi koraci koje će poduzeti organizatori festivala predstavnici Udruženja Trebeco, jeste čišćenje Trebevića od mina i ostalih zagađivača. Predsjednik Udruženja Trebeco Željko Antonić ističe kako je Trebević jedinstvena planina koja ima ozbiljnu infrastrukturu koja, kako kaže, uz malo rada može sijati potpuno novim sjajem.

"Ovo je lokacija idealna za festival i potrudit ćemo se da ovakvim sadržajima privučemo što više ljudi na Trebević. Sarajevo ima sreću što ima ovakvu planinu u samom gradu. To je bogatstvo koje treba iskoristiti kako u zdravstvene, tako i rekreativne svrhe. Trebević su sarajevska pluća i to moramo znati", kazao je Antonić.

Predstavnici turističkih zajednica oba grada su rekli kako žele da Sarajevo i Istočno Sarajevo imaju prepoznatljiv festival koji će biti jedna uspješna i pozitivna priča.

Program Eko Festa će započeti laganijim i za prirodu prilagođenim programom koji uključuje muzički program, sportski program i ekološke aktivnosti. U večernjim satima program je predviđen na jedinstvenoj velikoj drvenoj bini s moćnim razglasom i rasvjetom, a u okviru kojeg će nastupati zvijezde festivala i ostali izvođači uz predgrupe i druge bendove. Nakon live muzičkog programa, iza ponoći nastupaju poznati DJ-evi.

Plakat Trebević Eko Festa (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Plakat Trebević Eko Festa (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Oba dana festivala će se paralelno dešavati i ostali festivalski sadržaji, od onih ozbiljnijih edukativnih pa do raznih oblika uživanja u prirodi. Posebna pažnja je posvećena kamp zoni u kojoj je kamperima omogućeno da uz dvodnevne ulaznice besplatno postave šatore. Rest zona je dio festivala namijenjen za odmor i uživanje preko dana, gdje će biti postavljene ležaljke i mjesta za loženje vatre, uz nezaobilazan Forest bar.