BiH
129

Trebević ponovo postaje popularna destinacija za izletnike

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nekad omiljeno izletište Sarajlija, Trebević, sve više ponovo postaje mjesto okupljanja izletnika.

Uz Napretkov dom, koji je u funkciji već tri godine, tu je još nekoliko restorana, među kojima je i renovirani restoran Brus na Brusu.

Ovaj restoran osim hrane i pića nudi i iznajmljivanje bicikala, motora sa četiri točka, stolova za stoni tenis, ljetnikovaca sa roštiljima, te moderno opremljenih bungalova u kojima možete prenoćiti okruženi borovom šumom.

Ovdje se također možete okušati u paintballu, košarci, odbojci i malom fudbalu, a osigurana je i zabava za najmlađe. Nedaleko je i restoran Trebevićki raj.

U planu obnova ceste do Trebevića

Svi ovi sadržaji doprinijeli su tome da je Brus sve popularnije izletište Sarajlija u posljednje vrijeme. Ne treba zaboraviti ni da je pokrenuta akcija za obnovu opservatorija na Trebeviću, a u toku je i obnova doma Planinarskog društva Trebević.

U Opštini Istočni Stari Grad za Klix.ba su kazali kako su prije mjesec dana dobili obećanje iz Javnih puteva RS-a da će biti asfaltiran put koji vodi od Vraca prema Trebeviću.

"U prvoj fazi će biti krpljenje rupa na tom putu, dok će na malo većim potezima biti potrebna rekonstrukcija i izgrađivanje podzida, jer je put na pojedinim mjestima propao. Obnova te putne komunikacije će veoma puno značiti na vraćanje izletnika na Trebević, odnosno na Brus, gdje već imamo dosta sadržaja i sve više izletnika", rečeno nam je u Opštini.

Žičara će biti pun pogodak

Naši sagovornici dodaju kako je na Brusu izgrađen jedan kilometar biciklističke staze, te da su u planu i trim staze uz koje će biti postavljene sprave za vježbanje. Također, tu je i vještačko jezero, te je u planu i škola plivanja na ovom jezeru.

"Razmišljamo o novim sadržajima, jer sve više ljudi imamo na Brusu. Međutim, osnovni su nam problem finansijska sredstva. Ipak, radit ćemo koliko možemo", dodali su iz Opštine.

Treba naglasiti da je ovih dana i trebevićka bob staza osposobljena za prve vožnje, a namjera gradskih vlasti u Sarajevu da obnove žičaru do Trebevića sigurno će biti pun pogodak kada je riječ o ovom izletištu.