Veliki broj radova
202

Trebević dobija javni toalet, stolove i klupe, na Vrelu Bosne će biti rekonstruisani svi mostovi

Piše: M. N.
Vrelo Bosne (Foto: N. G./Klix.ba)
Vrelo Bosne (Foto: N. G./Klix.ba)
Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja KS ovog ljeta će izvesti veliki broj radova na područjima koji su pod njihovom ingerencijom. Cilj je pružiti turistima, ali i bh. građanima koji obilaze popularna izletišta, potpuni ugođaj i olakšati boravak na otvorenom.

Kako nam je rekao stručni saradnik za promociju i marketing KJU za zaštićena prirodna područja Mustafa Zvizdić, na Trebeviću će biti postavljen javni toalet i česma. Ovo je vrlo bitno jer se nakon što je žičara ponovo puštena u rad, povećao broj osoba koje posjećuju ovu sarajevsku planinu.

"Završena je kompletna projektna dokumentacija, dobijena urbanistička saglasnost i sada čekamo građevinsku dozvolu. Javni poziv za izvođača radova će biti raspisan iduće sedmice", kazao je Zvizdić.

Trebević (Foto: N. G./Klix.ba)
Trebević (Foto: N. G./Klix.ba)

U toku je potpisivanje ugovora za postavljanje drvenih klupa sa naslonima, info-panoa, putokaza i zaštitne ograde kao i nadstrešnica sa klupama i stolovima. Svi koji se odluče uživati u prirodi Trebevića, sada će se moći odmoriti i sakriti od jakog sunca, ukoliko ne žele sjediti u ugostiteljskim objektima.

Radovi su planirani i na Vrelu Bosne koje je i dalje vrlo popularna destinacija, posebno za strane turiste. Završeni su radovi na rekonstrukciji javnog toaleta i urađena je pristupna rampa za invalide. Sljedeće je sanacija i rekonstrukcija svih mostova što će koštati 25.000 KM.

Skakavac
Skakavac

Skakavac kojeg posebno vole sportisti i planinari, dobit će novu ogradu na serpentinama i novi pješački most.