Prijeratno izletište Sarajlija
0

Trebević do kraja godine postaje zaštićeno prirodno područje

FENA
Trebević
Trebević
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS pripremit će do novembra, u skladu s programom rada Vlade i Skupštine KS, prijedlog Zakona o proglašenju zaštićenog područja Trebević, nakon čega bi ovo tradicionalno prijeratno izletište Sarajlija bilo dato na upravljanje Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja, potvrdila je Feni pomoćnica ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zijada Krvavac.

Ona ističe da je ovo ministarstvo prije nekoliko mjeseci putem Zavoda za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe KS ugovorilo izradu elaborata valorizacije prirodnih vrijednosti Trebevića, koji treba da posluži kao osnov za izradu propisa o zaštiti.

Krajem juna će biti održana radionica uz prezentiranje nacrta tog elaborata, a nakon što taj dokument bude pripremljen, Ministarstvo će krenuti u izradu konkretnog propisa o zaštiti.

Područje koje se sagledava i za koje se istražuju vrijednosti što bi ušle u obuhvat prostora zaštite iznosi oko 367 hektara. Prostornim planom KS to područje je kategorisano kao zaštićeni pejzaž.

"Međutim, elaborat čija je izrada u toku treba da to područje sagleda sa stanovišta degradacije prirodnih vrijednosti u proteklom periodu, s obzirom da je Trebević bio jako izložen ratnim dejstvima. Rade se terenska istraživanja, čiji će rezultati biti upoređeni s prijeratnim periodom kada je Trebević imao karakter zaštite kao prirodno područje, ali nikada nije formalno-pravno donesen neki propis niti je bilo posebnog upravljanja tim područjem", kazala je ona.

Krvavac navodi da je riječ o potpuno novom pristupu zaštiti zasnovanom na Zakonu o zaštiti prirode Federacije BiH i novoj prostorno-planskoj dokumentaciji u KS. Po donošenju zakona Trebević će najvjerovatnije dobiti kategoriju zaštićenog pejzaža, te će Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja preuzeti upravljanje i ovim zaštićenim područjem, pored spomenika prirode Vrelo Bosne, Skakavca i zaštićenog pejzaža Bijambare.

"Upravljanje ovim područjem podrazumijeva proširivanje kapaciteta te ustanove, kao i uvođenje službe kontinuiranog nadzora nad ovim područjem. Trebević, na dijelu KS i FBiH, zahtijeva značajnu ekološku rehabilitaciju i sanaciju, jer su zaista skoro sve komponente prirode prilično devastirane i ugrožene", naglašava ona.

Na upravljanje Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja bit će data i Bentbaša. I za ovo područje je predviđeno donošenje propisa o zaštiti, odnosno Zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Bentbaša, obuhvata oko 147 hektara.

Za Bentbašu je rađena valorizacija prirodnih vrijednosti 2000. godine po međunarodnim kriterijima, te je već završeno ažuriranje tog dokumenta kojeg će razmotriti i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS. Ministarstvo će potom pristupiti izradi Nacrta Zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Bentbaša, te će uslijediti ista procedura kao i za Trebević.

Zaštitom je obuhvaćen kanjon Miljacke koji se odlikuje iznimno bogatim biodiverzitetom, kao i brojni kulturno-istorijski spomenici na tom području, među kojima su i Kozija ćuprija te prirodno-graditeljska cjelina Isa-begove tekije.

"Zaštitom Bentbaše i Trebevića osigurali bismo zeleni prsten oko Sarajeva u smislu zaštite prvenstveno šumskih vrijednosti, što bitno utiče na kvalitet života u gradu, te kvalitet vodnih resursa i zraka", naglasila je Zijada Krvavac.