Anketa
1.1k

Trebaju li kruzeri uplovljavati u Neum i da li su protesti mještana besmisleni

S. H.
Foto: Pixsell/Klix.ba
Foto: Pixsell/Klix.ba
U neumski zaljev jutros je uplovio kruzer sa više od hiljadu putnika koji će tokom dana posjetiti neke od bh. gradova. Iako je riječ o važnom turističkom momentu u jedinom bh. gradu na moru grupa mještana je organizirala proteste.
Mještani se protive uplovljavanju kruzera pod izgovorom da se narušava bioraznolikost neumskog zaljeva te zagađuje more. Građanima se pridružio i načelnik općine, a poslane su poruke da se voda mora zaštititi u da će uplovljavanje kruzera donijeti štetu.

To je donekle i paradoksalna situacija ako se zna da su prethodnih godina stizale osude zbog gradnje Pelješkog mosta u Hrvatskoj, jer se smatralo da će taj most izolovati Neum od pristupa otvorenom moru te da veliki brodovi neće moći uplovljavati u neumski zaljev.

Preciznije bh. vlasti (uz izuzetak HDZ-a i SNSD-a) godinama su se protivile gradnji Pelješkog mosta, tražeći od Hrvatske da sa BiH prvo definiše morsku granicu. To se nikada nije desilo i Pelješki most je ostao otvoreno pitanje između dvije zemlje. U međuvremenu je most završen i ovog ljeta će uslijediti svečano otvorenje.

Danas je u Neum uplovio kruzer sa više od hiljadu putnika koji su po izlasku s broda kazali da će tokom dana posjetiti između ostalog Blagaj, Međugorje, vodopad Kravice, Mostar i Sarajevo te da se nadaju kako će po povratku imati priliku upoznati i Neum.