FOTO+VIDEO
/
"Treba uvidjeti ko je napravio gubitak od 126 miliona KM"

F
FENA
15.12.2011. u 15:08
0
67
"Treba uvidjeti ko je napravio gubitak od 126 miliona KM"
0
1/6 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
2/6 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
3/6 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
4/6 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
5/6 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
6/6 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Delegacija sačinjena od zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo danas je posjetila GRAS kako bi se upoznala s realnim stanjem u ovom javnom komunalnom preduzeću pred tematsku sjednicu Skupštine KS-a koja će biti posvećena GRAS-u.
Zastupnik u Skupštini KS-a Elmedin Konaković izjavio je da se na pripremi tematske sjednice, koja će biti održana 26. decembra, radi već nekoliko mjeseci, pošto su problemi u GRAS-u problemi Vlade i Skupštine KS-a kao vlasnika tog preduzeća.

"Današnja posjeta je jedan u nizu priprema za tematsku sjednicu koja bi trebala ponuditi rješenja za probleme u GRAS-u. Problemi su eskalirali do te mjere da bilo kakvo gašenje požara više ne dolazi u obzir. Hoćemo da se kvalitetnom analizom elaborira ko je i zbog čega napravio probleme u GRAS-u, a od novog menadžmenta očekujemo prijedlog mjera za saniranje stanja", kazao je Konaković.

Zastupnik Nedžad Fazliija istaknuo je da treba uvidjeti ko je napravio gubitak u GRAS-u kako bi snosio odgovornost, a on se kreće oko 126 miliona KM.

Za izlazak GRAS-a iz krize, kako je kazao, treba samo dobra volja, a kad se volja ima to se može i postići i to zajedničkim radom zastupnika, menadžmenta GRAS-a i ekonomskih stručnjaka.

U GRAS-u, također, ističu da su uvjereni da će ova tematska sjednica polučiti vrlo značajnim rješenjima za GRAS.

"GRAS može izaći iz krize i kada ne bude falsifikovanih karata očekujemo svaki mjesec još 1,2 miliona KM, a to će biti ubrzo. Potrebno je da se kupuju kuponi, a mi ćemo u roku tri mjeseca, pa možda i prije osigurati dovoljan broj vozila. Napravili smo 52 direktna sporazuma o nabavci vozila i izbjegli nabavku skupih djelova, a ojačali smo i vozni park", kazao je, između ostalog, direktor GRAS-a Haris Kadić.

On smatra kako treba spriječiti i da "linije GRAS-a idu na tendere, jer GRAS je javno, a ne komercijalno preduzeće".

Kadić je kazao da se od Vlade i Skupštine KS-a ne traži ništa nemoguće i posebno.

"Od Vlade i Skupštine KS-a tražit će se da se izjasne da li su oni zaista vlasnici GRAS-a, da li su za to da se budžetskim korisnicima daje gotovina ili da kupuju kupone, a što je cilj menadžmenta GRAS-a, zatim da li imaju osjećaj da bi trebalo mijenjati subvencije, da li žele učestvovati u servisiranju kreditnih obaveza kojih GRAS u idućoj godini ima 10 miliona KM i da li je Vlada raspoložena da GRAS-u da iznos od sedam miliona KM da bi se 'pokrili' doprinosi za zdravstvo, jer radnici ne mogu ovjeriti knjižice", kazao je Kadić.Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: