{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
"Treba uvidjeti ko je napravio gubitak od 126 miliona KM"

F
15.12.2011. u 15:08
0
67
"Treba uvidjeti ko je napravio gubitak od 126 miliona KM"
0
Delegacija sačinjena od zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo danas je posjetila GRAS kako bi se upoznala s realnim stanjem u ovom javnom komunalnom preduzeću pred tematsku sjednicu Skupštine KS-a koja će biti posvećena GRAS-u.
Zastupnik u Skupštini KS-a Elmedin Konaković izjavio je da se na pripremi tematske sjednice, koja će biti održana 26. decembra, radi već nekoliko mjeseci, pošto su problemi u GRAS-u problemi Vlade i Skupštine KS-a kao vlasnika tog preduzeća.

"Današnja posjeta je jedan u nizu priprema za tematsku sjednicu koja bi trebala ponuditi rješenja za probleme u GRAS-u. Problemi su eskalirali do te mjere da bilo kakvo gašenje požara više ne dolazi u obzir. Hoćemo da se kvalitetnom analizom elaborira ko je i zbog čega napravio probleme u GRAS-u, a od novog menadžmenta očekujemo prijedlog mjera za saniranje stanja", kazao je Konaković.

Zastupnik Nedžad Fazliija istaknuo je da treba uvidjeti ko je napravio gubitak u GRAS-u kako bi snosio odgovornost, a on se kreće oko 126 miliona KM.

Za izlazak GRAS-a iz krize, kako je kazao, treba samo dobra volja, a kad se volja ima to se može i postići i to zajedničkim radom zastupnika, menadžmenta GRAS-a i ekonomskih stručnjaka.

U GRAS-u, također, ističu da su uvjereni da će ova tematska sjednica polučiti vrlo značajnim rješenjima za GRAS.

"GRAS može izaći iz krize i kada ne bude falsifikovanih karata očekujemo svaki mjesec još 1,2 miliona KM, a to će biti ubrzo. Potrebno je da se kupuju kuponi, a mi ćemo u roku tri mjeseca, pa možda i prije osigurati dovoljan broj vozila. Napravili smo 52 direktna sporazuma o nabavci vozila i izbjegli nabavku skupih djelova, a ojačali smo i vozni park", kazao je, između ostalog, direktor GRAS-a Haris Kadić.

On smatra kako treba spriječiti i da "linije GRAS-a idu na tendere, jer GRAS je javno, a ne komercijalno preduzeće".

Kadić je kazao da se od Vlade i Skupštine KS-a ne traži ništa nemoguće i posebno.

"Od Vlade i Skupštine KS-a tražit će se da se izjasne da li su oni zaista vlasnici GRAS-a, da li su za to da se budžetskim korisnicima daje gotovina ili da kupuju kupone, a što je cilj menadžmenta GRAS-a, zatim da li imaju osjećaj da bi trebalo mijenjati subvencije, da li žele učestvovati u servisiranju kreditnih obaveza kojih GRAS u idućoj godini ima 10 miliona KM i da li je Vlada raspoložena da GRAS-u da iznos od sedam miliona KM da bi se 'pokrili' doprinosi za zdravstvo, jer radnici ne mogu ovjeriti knjižice", kazao je Kadić.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: