{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


"Treba usvojiti zakon o volonterizmu na nivou BiH"

F
FENA
21.1.2010. u 12:24
0
1
"Treba usvojiti zakon o volonterizmu na nivou BiH"
0
"Treba usvojiti zakon o volonterizmu na nivou BiH"
Zakon o volonterizmu veoma je važno usvojiti na državnom nivou što je prije moguće da bi se definirala prava i prednosti volonterizma, kazala je Feni Leonora Emkić, program menadžerica nevladine organizacije Gariwo.
NVO Gariwo i Fondacija Imam petlju organizirale su danas u Sarajevu okrugli sto o temi "Volonterizam jučer, danas, sutra".

Okrugli sto organiziran je radi promoviranja načela volonterizma, ali i zbog činjenice da volonterizam ne zavisi od državnog uređenja.

"Nepostojanje ovog zakona doprinosi činjenici da volonteri ne znaju koji su njihovi benefiti volontiranja, ali ni kako se ponašati u organizacijama koje ih angažiraju i zato nemaju motiv za uključenje u ove procese", pojasnila je Emkić.

Dodala je da volonteri uključivanjem u akcije imaju itekako koristi za sebe jer tako stiču nova iskustva i ostvaruju kontakte za zaposlenje i preporuke.

Okruglom stolu prisustvovao je ambasador Malezije u BiH Zulkifli Adnan, koji je prenio iskustva o volonterizmu u Maleziji.

Adnan je Feni kazao da je volonterizam potekao iz ruralnih i siromašnih područja gdje su ljudi pomagali jedni drugima prilikom organiziranja raznih svečanosti, ali i u teškim trenucima kao što su elementarne nepogode ili sahrane.

"Volonterizam se kasnije prenosio i na osnovnu i srednju školu, fakultet i širu društvenu zajednicu", istaknuo je Adnan.

Također je dodao da nije siguran da li je i kojim zakonskim okvirima definirano ovo pitanje u Maleziji, ali da zna da je volonterizam u Maleziji način života.

Adnan je naglasio da se s volonterizmom povezuju razvijene zemlje, ali to ne mora biti slučaj.

U okruglom stolu učestvuje 57 učesnika, predstavnika organizacija zainteresiranih za upošljavanje volontera, ali i mladih koji su spremni za volontiranje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: