Sabiha Husić
0

'Treba riješiti finansiranje sigurnih kuća ili će biti zatvorene'

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukoliko se uskoro sistemski ne riješi finansiranje "Sigurnih kuća" u Federaciji BiH, doći će do njihovog zatvaranja.

Ovo je danas, na okruglom stolu pod nazivom "Rodno odgovorno budžetiranje za sigurna skloništa u Bosni i Hercegovini", kazala Sabiha Husić, izvršna direktorica Sigurne kuće "Medica" Zenica.

Mreža ženskih nevladinih organizacija u koordinaciji udruženja "Udružene žene" iz Banja Luke i NVO "Medica" iz Zenice, organizirala je okrugli sto s ciljem ukazivanja na problem finansiranja "Sigurnih kuća" za žene i djecu žrtve porodičnog nasilja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Finansiranje "Sigurnih kuća" u FBiH nije sistemski riješeno, jer četiri sigurne kuće, od šest koliko ih postoji, nemaju osigurano kontinuirano finansiranje.

"S druge strane broj evidentiranih slučajeva nasilja u porodici iz dana u dan se povećava, zbog čega se formiraju i liste čekanja", izjavila je Husić.

Husić je govorila i o činjenici da nisu samo žene žrtve nasilja, nego su žrtve i djeca koja su svjedoci nasilja. S njima se rade tzv. "play" terapije, jer djeca ne mogu sve da verbaliziraju, ali je važno da na neki način ispolje svoje teške osjećaje.

Mreža ženskih nevladinih organizacija predložila je finansiranja "Sigurnih kuća" u omjeru 40 posto Federacija BiH, i po 30 posto kantoni i lokalne zajednice.

Još prije tri godine ovaj problem riješen je za tri sigurne kuće koliko egzistira na području Republike Srpske, jer su entitetskim budžetom predviđena sredstva, istaknula je izvršna direktorica "Udruženja žena" iz Banje Luke, Nada Golubović.

Golubović je kazala da postoji potreba za otvaranjem novih sigurnih kuća, a posebno u istočnom dijelu RS-a.

Ona je govorila i o potrebi izmještanja nasilnika iz porodičnih kuća, ali je također naglasila da Sigurne kuće ne služe da zaštite ženu od akutnog nasilja, nego da im pruže i rehabilitaciju.

"Žene BiH dosta trpe nasilje, ali ono što je pozitivno je da naša država počinje da prepoznaje nasilje nad ženama kao problem", kazala je Golubović.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici izvršne i zakonodavno vlasti u Federaciji BiH.

"Ovo je još jedan pokušaj žena da riješe ovaj problem. Država mora svoja deklarativna opredjeljena pretočiti u realnost", kazala je Suada Hadžović, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Naglasila je da je Vlada FBiH prošle godine izdvojila simboličnu cifru od milion KM za finansiranje sigurnih kuća, ali da to treba biti mnogo bolje koncipirano.

Okrugli sto organiziran je uz finansijsku podršku razvojnog fonda Ujedinjenih nacija za žene UNIFEM.