Udruženje demokratskih pravnika
0

Treba provesti istragu o presudi za Korićanske stijene

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Suđenja koja se u posljednje vrijeme odvijaju u državnom i drugim sudovima te presude koje donose u I i II stepenu vrijeđaju moral i pravdu žrtve, smatraju u Udruženju demokratskih pravnika u BiH.

Zbog toga ovo udruženje daje punu podršku žrtvama koje su nezadovoljne ovakvim ponašanjem nosilaca međunarodnih i domaćih pravosudnih funkcija.

Posljednji sastanak tužioca međunarodnog Haškog tribunala Serža Bramerca sa žrtvama Srebrenice, Korićanskih stijena, Višegrada, Prijedora i ostalih krajeva BiH, veliki je moralni grijeh toga tužioca prema pravu i pravdi.

Zbog toga Udruženje zahtijeva da se on izvini žrtvama i da se o njegovom ponašanju obavijesti Komitet za ljudska prava UN-a i Vijeće sigurnosti koje ga je imenovalo na ovu funkciju.

Posljednja presuda državnog suda BiH grupi optuženih za ratne zločine na Korićanskim stijenama je duboko potresla pravnu savjest moralnog svijeta.

Udruženje predlaže da se u Parlamentarnoj skupštini BiH otvori pitanje zakonitosti rada državnog suda BiH, njegove predsjednice, tužilaca i sudija koji su bili članovi ovog vijeća koje je pustilo na slobodu osumnjičene za teške ratne zločine.

Ukoliko se dokaže da su sudije Vijeća prekršile odredbe člana 132. ZKP-a BiH onda predlažemo da se suspenduju do završetka krivičnog postupka, da se nad njima hitno i u skladu sa zakonom otvori istraga, koja zatim treba da se proširi na predsjednicu Suda BiH, v.d. glavnog tzužioca BiH i VSTV, saopćeno je iz Udruženja demokratskih pravnika u BiH.