{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Treba primjenjivati zakon o flaširanim vodama

F
10.9.2008. u 10:54
0
1
Treba primjenjivati zakon o flaširanim vodama
0
Treba primjenjivati zakon o flaširanim vodama
Federalna uprava za inspekcijske poslove, Sanitarna inspekcija Bihaća i Sanitarna inspekcija Kantona Sarajevo u okviru nadležnosti proveli su superanalize, odnosno uzeli uzorke raznih flaširanih voda s polica, izvršili kontrolu i na temelju nalaza trebaju poduzeti korake eventualne zabrane prodaje određenih voda.
Prisustvo bakterija utvrđeno je u vodama "jana" proizvođača Jamnica Hrvatska, "tešanjski dijamant" - proizvođač Tešanjska vrela, "akva viva" - proizvođača Knjaz Miloš Srbija, "bijela voda" koja se proizvodi u Prači, "vivija" - proizvođača Vitinka Kozluk, K+ proizvođača Gala Mostar i "bistrica" proizvođač iz G. Vakufa - Uskoplja.

"Prisustvo velikog broja flaširanih voda različitih proizvođača iz BiH i zemalja u okruženju na policama prodavnica je moguće zbog neprimjenjivanja postojećeg Zakona o flaširanim pitkim vodama", kaže izvršni direktor za marketing Sarajevske pivare Nedim Lulo.

Da bi zakon bio primjenjiv, prema njegovim riječima, bilo je potrebno formirati komisiju za priznavanje flaširanih pitkih voda i u roku od 90 dana svi proizvođači bi morali podnijeti zahtjev za certificiranje voda.
Pošto to nije urađeno, kako ističe Lulo, zemlje iz okruženja ne moraju zadovoljavati kriterije propisane Zakonom pa je uvoz vode u BiH neometan. Tako je i provođenje eventualnih sankcija prema njima upitno.

" Mi podržavamo sve odluke inspekcija i državnih organa da se uvede red u ovoj oblasti jer potrošači moraju biti upoznati o svim karakteristikama onoga što kupuju i konzumiraju" naglasio je Lulo, dodavši da je "sarajevska voda" koja se crpi sa dubine od 300 metara mikrobiološki apsolutno čista s optimalno izbalansiranim sadržajem minerala potrebnih za normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

"Neprekidno se vrši kontrola njene ispravnosti i nismo imali negativnih analiza", dodao je Lulo.

Federalna uprava za inspekcijske poslove naložila je analizu flaširanih voda u svim kantonima, a rezultate su dostavile bihaćka i inspekcija Kantona Sarajevo.

"Spreman sam za načelnika"

10.09.2008. u 10:57

"Kim Jong II nije bolestan"

10.09.2008. u 10:11
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: