Igor Davidović
0

"Treba podmladiti sve nivoe državnih institucija"

SRNA
Ambasador BiH pri OEBS-u Igor Davidović ocijenio je da je u BiH potrebno pomlađivanje svih nivoa državnih institucija i ustanova, a samim tim i diplomatske službe, te da treba preuzeti pozitivna iskustva diplomatskih službi u svijetu.

"U BiH se poklanja pažnja angažovanju mladih u diplomatiji, oni su poželjna kategorija, ne samo zato što bi neko trebalo da uvažava ili podilazi kategoriji mladih iz političkih razloga, već nas praksa na to navodi", rekao je Davidović Srni u pauzi drugog dana konferencije "Uloga mladih u diplomatiji" u Banjaluci.

On je predstavnicima podmladaka političkih partija iz BiH ukazao na obavezu što dubljeg i sveobuhvatnijeg opšteg obrazovanja, poznavanja opšte kulture, specijalističkog obrazovanja, analitičnosti, te sticanja raznih kondicija koje će ih kvalifikovati za upoznavanje i korištenje metoda i instrumenata diplomatske komunikacije.

Davidović je rekao da se poznavanje stranih jezika podrazumjeva, jer je to osnovni instrument svakog diplomate, te da se kroz ovakve konferencije mladi motivišu i u prilici su da se zainteresuju za diplomatsku službu. 

Direktor Omladinske informativne agecije BiH Jan Zlatan Kulenović smatra da bi ulaganje u obrazovane i energične mlade ljude koji poznaju nove tehnologije, u zemlji u tranziciji i koja ima loš imidž u svijetu, pomoglo njenoj diplomatiji.

On smatra da u BiH omladinske organizacije nisu prepoznate kao važan faktor u međunarodnim odnosima i država ne ulaže u njih, pa samim tim i ne postoje nikakvi mehanizmi koji si ojačali međunarodnu saradnju.

"Predstavnici omladinskih organizacija koje imaju međunarodnu saradnju susreću se sa visoko pozicioniranim političima i kolegama iz studentskih i omladinskih organizacije koji će sutra biti lideri, jer je često taj omladinski sektor odskočna daska, pri kojima promovišu svoju zemlju, iako se često misli da su to neki klinci koji idu na sminare i druže se sa vršnjacima", dodao je Kulenović.
On smatra da omladinske organizacije imaju veliku ulogu u diplomatiji BiH, te su njeni članovi ambasadori BiH.

Konferenciji koju organizuje "Perpetuum mobile - Centra za razvoj mladih i zajednice" prisustvuje 40 mladih predstavnika podmladaka različitih političkih partija od 18 do 30 godina iz BiH.