Anketa
100

Treba li se probosanski blok povući iz pregovora o reformi Izbornog zakona?

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) danas je i zvanično donijela odluku o povlačenju iz pregovora s međunarodnim pregovaračima o izmjenama Izbornog zakona BiH dok se ne riješi mnogo veći problem - antiustavna i antidejtonska politika vlasti u RS-u.

SDP ovim potezom, kako je i saopćeno, želi punu pažnju međunarodne zajednice usmjeriti na rušilačke faktore u BiH, odnosno na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o povlačenju nadležnosti s državnog nivoa, ali i na sve ostale poteze koje posljednjih mjeseci prave vlasti RS-a na čelu s Miloradom Dodikom (SNSD).

Kako kažu, kada se riješe krucijalni problemi, treba nastaviti reformu Izbornog zakona.

Njihovu odluku bi mogle pratiti i druge stranke iz probosanskog bloka, no o tome će se SDA, NiP, Naša stranka, DF i SBB odrediti u narednim danima.

Ova odluka stiže i nakon odgode dolaska specijalnog američkog predstavnika Matthewa Palmera i predstavnice EU Angeline Eichhorst u BiH, koji su ovog vikenda trebali nastaviti pregovore s političkim liderima o reformi izbornog zakonodavstva.

Palmer i Eichhorst su odgodili dolazak zbog produbljivanja političke krize u BiH izazvane usvajanjem zaključaka NSRS-a i maksimalističkim zahtjevima stranaka u FBiH za izmjene Izbornog zakona.

"Politički lideri nisu obavili posao koji je neophodan za usklađivanje političkog sistema BiH s propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije od Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra, politička kriza se produbljuje", rekli su.

Oni podvlače da obnovljeni napori na posredovanju u ovim razgovorima sada, prije kraja godine, nažalost ne bi urodili plodom i da će napori dati rezultate tek kada stranke budu istinski radile zajedno na iznalaženju rješenja.