|

Treba li BiH ustavne reforme?

Treba li BiH ustavne reforme?
0
F
FENA
10.12.2009. u 18:23
20
komentara
0

dijeljenja
Treba li BiH ustavne reforme?
U američkom Institutu za mir održana je u srijedu panel diskusija pod naslovom "Da li su ustavne reforme u BiH dobra ideja?“ Govornici na panelu, kao i publici, veoma dobri poznavaoci balkanskih prilika, pružili su različite odgovore na ovo pitanje, izvijestio je Glas Amerike.
Diskusija se najvećim dijelom usredotočila na to da li su Bosni i Hercegovini istinski u ovom trenutku potrebne ustavne reforme, kao i na budućnost butmirskog procesa.

Upravo o ovim pitanjima sudionici panela, kao i prisutni u publici - među njima dva bivša američka ambasadora u Bosni, Richard Kauzlarich i Clifford Bond - ponudili su različita rješenja i suprotstavljena mišljenja.

Većina se slaže da je lopta sada u rukama lokalnih političara, kada je u pitanju način na koji krenuti naprijed ka Evropskoj uniji. Međutim, postoji neslaganje oko toga da li su ustavne reforme uopće potrebne da BiH uđe u EU.

Jedan od zagovornika ustavnih reformi u BiH je Bruce Hitchner, predsjedatelj Dayton projekta, s američkog univerziteta Tufts, koji kaže da bi strane u BiH dokumenat predložen u Butmiru trebale uzeti sasvim ozbiljno, jer se sličan dokumenat vjerovatno više neće izraditi u ovoj generaciji političkih lidera.

On smatra da strane u BiH moraju prihvatiti činjenicu da je neka vrsta ustavne reforme potrebna, i predlaže formiranje ustavne komisije koja bi bila sastavljena od domaćih i međunarodnih stručnjaka. Hitchner smatra da se za trenutnu situaciju u BiH može kriviti ustav koji ima nedostatke, i ne osigurava funkcionalnu državu.

Neki, kao James O'Brien, iz neovisne analitičke Albright grupe, smatraju da je rješenje reforma vlade, što nije isto kao i ustavna reforma. O'Brien smatra da se vjerovatno ništa neće dogoditi u narednim mjesecima kada je u pitanju butmirski proces, jer nema koherentnog pristupa.

On smatra da pristup problemu mora biti jednostavan i da u njegovom središtu mora biti jedan, a ne na više problema. Trebalo bi se usredotočiti, naprimjer, smatra on, na sposobnosti države. On smatra da EU do sada nije jasno izašla sa svojim zahtjevima prema BiH, što je konstatacija s kojom se neki na panelu nisu složili.

Na panelu su se također mogla čuti različita mišljenja o tome da li se trenutna državna struktura u BiH treba zadržati. Robert Hayden s univerziteta u Pittsburgu smatra da se trenutni mir i stabilnosti u BiH mogu pripisati upravo trenutnoj strukturi, navodeći da će se stabilnost nastaviti sve dok se održi trenutna državna struktura.

Lauren Miller, iz korporacije RAND, smatra da je jedan od problema u BiH to što nema konsensusa o tome kakva bi trebala biti priroda državnog uređenja. Savjeti i posredovanje od strane međunarodne zajednice mogu biti od pomoći, ali preuzimanje formiranja procesa i sadržaja promjena u BiH nije od pomoći, smatra Miller. Politička volja da se postigne konsensus je potrebna, kaže ona.

Sudionici panela su također bili podijeljeni i u pogledu suradnje između SAD-a i EU-a kada je BiH u pitanju. Neki smatraju da između dvije strane postoje duboke podjele, dok neki smatraju da je ta suradnja sasvim zadovoljavajuća, izvještava VoA.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...