{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trbiću uskoro izmjena optužnice

F
23.2.2009. u 16:06
0
0
Trbiću uskoro izmjena optužnice
0
Trbiću uskoro izmjena optužnice
Nakon što je izvelo sve predložene dokaze, Tužilaštvo BiH najavilo podnošenje izmijenjene optužnice. Na kraju dokaznog postupka protiv Milorada Trbića, optuženog za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je najavilo da će "smanjiti" optužnicu tako što će od nekih kvalifikacija odustati, te će "konkretnije opisati" aktivnosti optuženog.
Podnošenje izmijenjene optužnice najavljeno je za naredno ročište, 2. marta, kada će i Odbrana imati priliku da se o njoj izjasni.

Državno tužilaštvo tereti Trbića da je, kao pomoćnik načelnika sigurnosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u pogubljenju više od 7.000 Bošnjaka u julu 1995. godine u Srebrenici.

Optuženom se na teret također stavlja omogućavanje i nadzor ponovnog ukopa tijela ekshumiranih iz primarnih masovnih grobnica, što se dešavalo od 1. augusta do 1. novembra 1995. godine.

Na ovom ročištu odbrana je unakrsno ispitala svjedoka Mileta Babića, bivšeg vojnog policajca iz Bratunačke brigade, čiji je iskaz Sudsko vijeće ranije prihvatilo, a koji je govorio o dešavanjima na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Babić je rekao da se ne sjeća da je njegova jedinica tada imala "zajedničkih akcija" sa Zvorničkom brigadom, te se prisjetio događaja u školi u Bratuncu, gdje je čuo pucnjeve, te vidio brojne autobuse, zatvorenike i vojsku.

- Desetak dana nakon toga, otišli smo u Glogovu. Čuo sam bagere u šumi da nešto rade, ali nisam bio na licu mjesta. Rekli su nam da idemo u osiguranje, i čuli smo da ukopavaju neke žrtve, kazao je Babić, te dodao da je Glogova bila "u zoni Bratunačke brigade".

Odbrana je unakrsno ispitala i zaštićenog svjedoka A46, čiji su lični podaci tajni, kao i sadržaj svjedočenja, iako je svjedočio uz prisustvo javnosti.

Kako je BIRN-Justice Report danas javio, na kraju ispitivanja, Milan Trbojević, branilac optuženog, istakao je da osporava iskaz ovog svjedoka jer je "suprotan brojnim izjavama u ovom predmetu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: