IDDEEA
0

Trbić: U naredne četiri godine građani ne bi trebali imati problema s izdavanjem ličnih dokumenata

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Komisije za finansije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) predsjednica Ljilja Zovko, zamjenik predsjedateljice Sifet Podžić, te članovi komisije Zdenka Džambas i Dragutin Rodić posjetili su danas u Banja Luci Središnji ured Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Posjeta je organizovana s ciljem praćenja realizacije preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i zaključaka Doma naroda PSBiH u svezi sa razmatranjem revizorskih izvješća za 2015. godinu za institucije koje su od Ureda za reviziju institucija BiH dobile "mišljenje s rezervom" i "mišljenje s rezervom uz skretanje pozornosti".

U razgovoru sa zamjenikom ravnatelja IDDEEA-e Radivojem Trbićem i njegovim suradnicima, članovi Komisije izrazili su zadovoljstvo što je IDDEEA ispunila veći broj preporuka, te najavili da će uskoro biti realizirane i ostale preporuke Ureda za reviziju institucija BiH.

Govoreći o provođenju preporuke Ureda koja se odnosi na postupak izbora najpovoljnijeg dobavljača za izgradnju zgrade na način koji je predviđen Zakonom o javnim nabavama, zamjenik direktora IDDEEA-e istaknuo je da će se kod sprovođenja novog postupka voditi računa o dosljednoj primjeni svih odredaba Zakona o javnim nabavama, jer, kako je rekao, nerješavanje tog pitanja odražava se na normalno i učinkovito funkcioniranje IDDEEA-e.
Informirajući članove Komisije o radu Agencije, Trbić rekao je da postoje poteškoće oko izrade i izdavanja pasoša. S tim u svezi, zamjenik direktora istaknuo je da mnoga pitanja koja se trebaju riješiti nisu samo u nadležnosti IDDEEA, što znači da, kako je rekao, i drugi subjekti u procesu moraju dosljedno poštivati zakonska rješenja.

Poručio je da će IDDEEA učiniti sve što je u njenoj nadležnosti kako građani BiH u budućnosti ne bi imali posljedica kada je riječ o izradi osobnih dokumenata. Naglašavajući kako u naredne četiri godine građani ne bi trebali imati problema sa izdavanjem ličnih dokumenata, Trbić je pozvao članove Komisije da, u skladu sa nadležnostima, rade na sprječavanju i otklanjanju novih problema u svezi s ovim pitanjem.

Zamjenik direktora IDDEEA-e izrazio je žaljenje i zbog odliva kadrova, te istaknuo činjenicu da do sada nije dobijena suglasnost Vijeća ministara BiH za nova upošljavanja.

Članovi Komisije naglasili su kako je potrebno da IDDEEA, sukladno zaključku Doma naroda PSBiH, na svojoj web stranici objavi plan za izvršenje preporuka Ureda za reviziju institucija za 2105. godinu i poručili da će poduzeti sve potrebne korake s ciljem rješavanja mnogih problema sa kojima se IDDEEA susreće u svom radu.