|

Trbić: Srebrenica - drugo ime za tragediju

Trbić: Srebrenica - drugo ime za tragediju
0
B
BIRN Justice Report
8.11.2007. u 13:32
0
komentara
0

dijeljenja
Trbić: Srebrenica - drugo ime za tragediju Foto: Reuters
Pred Sudom BiH u Sarajevu, Odjel za ratne zločine, počelo je još jedno suđenje za genocid počinjen 1995. godine nad Bošnjacima iz Srebrenice. Uvodnu riječ Tužilaštva iznio je tužilac Kwai Hong Ip, koji je stradanje civila u ovom gradu nazvao “tragedijom u svijetu poznatom kao Srebrenica”.
Milorad Trbić je, prema navodima optužnice, bio pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), te je, zajedno sa drugim pripadnicima vojske i policije, učestvovao u pogubljenju preko 7.000 muškaraca u julu 1995. godine.

“Ovdje smo da dokažemo ulogu jednog čovjeka u ovoj tragediji”, rekao je tužilac Ip, dodavši da će Tužilaštvo u dokaznom postupku dokaze fokusirati u tri glavne grupe.

“Prva grupa su izjave optuženog u kojima priznaje da je lično počinio bar 55 ubistava u periodu od 13. do 18. jula 1995. godine. Potom ćemo predočiti svjedočenja ljudi koji su vidjeli Trbića na dva mjesta zatočenja i stratišta, te dokumente koji potiču iz vremena kada je optuženi bio dežurni u komandi Bratunačke brigade 16. jula 1995. godine”, objasnio je Ip.

Namjera Tužilaštva je da dokaže da je “optuženi znao da se vrši sistematično pogubljenje muškaraca”, ali je, uprkos tome, “odigrao svoju ulogu” kako bi osigurao da se to izvrši na efikasniji način.

Tužilac je još naglasio da će nastojati biti ekspeditivan, te da se nada kako će dokazni postupak okončati u februaru naredne godine.

Milan Trbojević, Trbićev branilac, nije iznosio uvodnu riječ.

Trbić je prvobitno optužen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, zajedno sa sedmoricom oficira vojske i policije Republike Srpske kojima se trenutno sudi u Haagu. Na zahtjev tamošnjeg tužilaštva, a na osnovu odluke Tribunala, u junu 2007. prebačen je na procesuiranje pred Sudom BiH.

Prve svjedoke Tužilaštvo će saslušati 27. novembra 2007. godine.

Pred Sudom BiH u toku je još jedan proces za genocid u Srebrenici i to protiv 11 bivših pripadnika Specijalne policije i VRS-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.