BiH
0

Trbić: Slučajni stražar

Sarajevo-x.com
Milovan Đokić, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Miloradu Trbiću, ispričao je kako je u julu 1995. godine u Potočarima, gdje je dovezao hranu pripadnicima Vojne policije, vidio kolone autobusa u kojima su bili muškarci, žene i djeca.

Đokić tvrdi da je u Vojnoj policiji Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) bio vozač, ali je nakon pada Srebrenice morao sa drugim vojnicima čuvati stražu u Bratuncu, ispred škole u kojoj su bili zatočeni civili.

Državno tužilaštvo tereti Milorada Trbića da je, kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a i kao odgovorna osoba za rukovođenje četom Vojne policije ove brigade, od 11. jula do 1. novembra 1995. godine “svjesno učestvovao u prisilnom preseljenju Bošnjaka iz Srebrenice”, te njihovom pogubljenju i pokopavanju tijela ubijenih u masovne grobnice.

Svjedok je ispričao kako je stražario ispred škole jer nije bilo dovoljno vojnika, te da je vidio druge vojnike kako daju oružje civilima, “pa i maloljetnicima”.

Zatočenici su bili u školi, ali i autobusima oko nje. Većina su bili, kako je Đokić rekao, “muškarci muslimani, srednje životne dobi”. Na straži je zaspao, ali su ga probudili pucnji.

Tokom ispitivanja Đokić se nije mogao sjetiti imena osoba koje su pucale. Tužilac Kwai Hong Ip mu je pročitao iskaz koji je u toku istrage dao istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u kojem stoji da je rekao kako su pucali vojni policajci Sreten Stanković i Mladen Blagojević.

Mladenu Blagojeviću se trenutno pred Sudom BiH sudi za ubistva civila zatočenih u školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

Dan poslije Milovan Đokić ponovo je bio na straži, kada ga je izvjesni Slobodan Mijatović uputio u pratnju jednog autobusa.

“U autobusu je bilo oko 100 muškaraca. Bio sam okrenut leđima i nisam gledao kuda idemo. Sa mnom su bila još dva vojnika, koja su kasnije izašla iz autobusa”, rekao je Đokić.

Nije se mogao sjetiti koliko je autobusa bilo u koloni, zbog čega ga je tužilac Ip ponovno podsjetio na raniji iskaz u kojem je rekao da je bilo “oko deset autobusa”.

“Muškarci u autobusu su mislili da idu na razmjenu. I ja sam tako mislio. Nisam imao ničija naređenja. Naš autobus je slijedio one koji su bili ispred”, dodao je Đokić.

Autobusima su zarobljenici prevezeni do Doma kulture u Pilicama.

“Muškarci su izašli u autobusa i ušli u salu Doma. Želio sam otići odatle, ali mi je jedan civilni policajac kazao da moram ostati i čuvati zarobljenike”, kazao je Milovan Đokić.

Prema navodima optužnice, Trbić je 13. i 14. jula 1995. učestvovao u organizaciji prijevoza, zatvaranja i obezbjeđenja muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice koji su iz Bratunca autobusima prevezeni i zatvoreni u škole na području Zvornika, uključujući i Orahovac, Petkovce, Ročeviće i Kulu, kao i u Dom kulture u Pilici.

Nastavak suđenja Miloradu Trbiću je u utorak, 12. februara 2008. godine.