{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trbić: Simultano svjedočenje vještaka

S
12.2.2008. u 13:49
0
0
Trbić: Simultano svjedočenje vještaka
0
Trbić: Simultano svjedočenje vještaka
Tužilaštvo BiH predložilo je simultano vještačenje grafologa i vojnog analitičara na tri suđenja koja se vode pred Sudom BiH za zločine počinjene na području Srebrenice. Predloženo je da se ovo svjedočenje zakaže za mart. Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.
Milorad Trbić se optužnicom Tužilaštva BiH tereti da je, kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i kao odgovorna osoba za rukovođenje četom Vojne policije ove brigade, od 11. jula do 1. novembra 1995. godine svjesno učestvovao u prisilnom preseljenju Bošnjaka iz Srebrenice, te pogubljenju i pokopavanju ubijenih.

Predlažući simultano svjedočenje eksperata, tužilac Kwai Hong Ip je obrazložio da bi vojni analitičar Richard Butler i istražitelj Haškog tribunala Meaning Deana trebali svjedočiti u predmetima Trbić, Božić i Kravica, na “iste okolnosti”.

Ip predvodi Tužilaštvo u sva tri predmeta.

U predmetu Božić Tužilaštvo tereti četvoricu bivših pripadnika Vojne policije Bratunačke brigade za učešće u osiguranju autobusa kojim su Srebreničani prebačeni u Bratunac u julu 1995. godine, dok je u predmetu Kravica jedanaest bivših pripadnika policije i Vojske Republike Srpske optuženo za genocid počinjen u Srebrenici.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. februar, kada bi Tužilaštvo BiH trebalo saslušati svjedoka Luku Markovića, koji se nije odazvao na prethodna dva poziva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: