{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trbić: Pogubljenja Srebreničana u Pilicama

S
5.2.2008. u 14:28
0
0
Trbić: Pogubljenja Srebreničana u Pilicama
0
Trbić: Pogubljenja Srebreničana u Pilicama
U nastavku suđenja Miloradu Trbiću, Tužilaštvo BiH je saslušalo Zorana Radosavljevića iz Donjih Pilica, Općina Zvornik, koji je govorio o svojim sjećanjima na događaje iz jula 1995. godine.
Državno tužilaštvo tereti Milorada Trbića da je od 11. jula do 1. novembra 1995. godine, kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i kao odgovorna osoba za rukovođenje četom Vojne policije ove brigade, sudjelovao u prisilnom preseljenju Bošnjaka iz srebreničke enklave, te pogubljenjima i pokopavanju ubijenih.

Svjedok Radosavljević je ispričao da je tokom ratnih godina radio u susjednoj Srbiji, “u firmi koja se nalazila neposredno uz granicu sa BiH”, tako da se svaki dan s posla mogao vraćati svojoj kući u Donjim Pilicama.

“Pero Petrović, predsjednik Mjesne zajednice Donje Pilice, 13. jula 1995. godine mi je kazao da će u okolnim objektima biti zatvoreni neki ljudi. Rekao mi je da trebam sutradan nakon posla s njim otići do osnovne škole u dijelu Pilica zvanom Kula, da vidimo o čemu se radi”, ispričao je svjedok.

Radosavljević je dodao kako se 14. jula, nakon povratka s posla, susreo sa Petrovićem i Cvikom Milovanovićem, s kojima se uputio do Kule.

“Ispred Osnovne škole ‘Majevičke brigade’ u Kuli vidio sam između sedam i deset poredanih autobusa, koje je čuvalo oko 15 do 20 meni nepoznatih vojnika. Imali su na sebi bijele opasače. Vidio sam ljude kako sjede unutra. Čuo sam i glasove iz škole. Pretpostavio sam da je unutra dio ljudi koji su došli autobusima, jer u to doba učenika nije bilo”, objasnio je svjedok, dodavši da je čuo da je riječ o zarobljenicima iz Srebrenice.

“Čuo sam da će oni ići na razmjenu. Petrović je ostao ispred škole. Nije mi kazao od koga je dobio obavještenje o dolasku autobusa. Ali, kao predsjednik Mjesne zajednice, morao je kontaktirati sa Općinom Zvornik”, izjavio je svjedok.

Svjedok je rekao i kako je 15. jula po njega došao Boško Simić, “Petrovićev kurir”, i prenio mu poruku da treba čuvati zarobljenike.

“Nisam se odazvao pozivu. Umjesto toga, napustio sam Pilice sa porodicom i u Srbiji proveo 16 dana”, kazao je svjedok i dodao da je tek po povratku saznao da su neki od zarobljenika ubijeni.

U optužnici protiv Milorada Trbića se navodi da je 13. i 14. jula 1995. godine učestvovao u organizaciji prijevoza, zatvaranja i obezbjeđenja muškaraca iz Srebrenice koji su prevezeni autobusima i kamionima iz Bratunca do mjesta zatvaranja u školama na području Zvornika, uključujući i Orahovac, Petkovce, Ročeviće i Kulu, kao i Dom kulture u Pilicama.

Nastavak suđenja Miloradu Trbiću je 11. februara 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: