{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trbić: Optuženi odlazi na mjesto zločina

S
18.2.2008. u 14:55
0
0
Trbić: Optuženi odlazi na mjesto zločina
0
Trbić: Optuženi odlazi na mjesto zločina
Advokat Milorada Trbića predložio da 3. marta u obilazak lokacija na koje se odnosi optužnica, pored članova Sudskog vijeća, Tužilaštva i branioca, krene i optuženi
Članovi Sudskog vijeća će, zajedno sa Milanom Trbojevićem, advokatom optuženog, te predstavnicima Tužilaštva, posjetiti mjesta u Srebrenici na koja se odnose navodi optužnice protiv Milorada Trbića. Trbojević je predložio da u obilazak krene i sam optuženi, uz odgovarajuće mjere zaštite, na što Tužilaštvo nije imalo prigovor.

Državno tužilaštvo tereti Milorada Trbića, bivšeg pomoćnika načelnika bezbjednosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova, od 11. jula do 1. novembra 1995. godine učestvovao u pogubljenju preko 7.000 muškaraca Bošnjaka.

Luka Marković, svjedok Tužilaštva na suđenju Trbiću, ispričao je kako je 13. jula 1995. godine u Zemljoradničku zadrugu u Kravici došlo 16 ili 17 autobusa sa zatočenim Bošnjacima.

Marković, koji je u to vrijeme vršio dužnost upravnika zadruge, izjavio je kako je kroz prozor svoje kancelarije mogao vidjeti šta se desilo zatočenicima po dolasku u Kravicu.

“Autobusi su bili puni muškaraca. Na vratima moje kancelarije pojavio se jedan vojnik tražeći lanac i katanac za vrata zatvorenog dijela hangara. Kazao mi je da će ti ljudi ostati u hangaru do ujutro, jer ne znaju šta će s njima”, kazao je Luka Marković, dodavši kako je “čuo da se pred hangarom u svom vozilu nalazi i general Krstić”.

Radislav Krstić, nekadašnji general Drinskog korpusa, presudom Žalbenog vijeća Haškog tribunala osuđen je na 35 godina zatvora.

Svjedok se prisjetio da su u toku dana zatočenici popunili sve – i otvorene i zatvorene – dijelove hangara, te da je navečer počela pucnjava.

“Prvo se čuo kratak rafal. Onda je počela pucnjava od koje se sve treslo. Sve se to završilo u roku 20 minuta. Do ujutro je vladala tišina, a onda su došli komunalci da pokupe leševe”, rekao je Marković.
On je kazao kako su zatočenici iz otvorenog dijela hangara pobijeni ispred, dok su muškarci u zatvorenom dijelu ubijeni bombama koje su bile ubačene kroz prozore”.

“Prikupljanje leševa na kipere je trajalo dva dana”, dodao je svjedok.

Nastavak suđenja Miloradu Trbiću je 4. marta 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: