{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tražite račun pri kupovini, jer možete biti kažnjeni

S
29.4.2011. u 15:19
0
59
Tražite račun pri kupovini, jer možete biti kažnjeni
0
Tražite račun pri kupovini, jer možete biti kažnjeni
Porezna uprava Federacije BiH podsjeća obveznike fiskalizacije prve grupe (hoteli, restorani, barovi, kantine, katering, trgovine na malo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim preparatima, te trgovine na malo motornim gorivima) da je rok za fiskalizaciju istekao 31. januara, dokad su bili dužni staviti fiskalni uređaj u funkciju evidentiranja prometa.
Prema tome, nakon 31. januara stečeni su uslovi za kontrolu obveznika fiskalizacije prve grupe da li su nabavili fiskalni uređaj, da li evidentiraju promet putem fiskalnog uređaja i da li izdaju fiskalne račune. Također su stečeni uslovi za izricanje novčanih kazni, koje su od 2.500 KM do 20.000 KM za prekršaje ako pravno lice – obveznik:

- ne evidentira svaki pojedinačni promet preko fiskalnog uređaja i prijenos podataka preko terminala do servera Porezne uprave,
- klijentu ne izda fiskalni račun odštampan na fiskalnom uređaju preko kojeg je evidentiran promet, bez obzira da li to klijent zahtijeva, u slučaju postojanja bar jednog ispravnog fiskalnog uređaja na prodajnom mjestu,
- otpočne obavljanje djelatnosti prometa robe, odnosno pružanja usluga prije nabavke fiskalnog sistema i fiskalizacije fiskalnog uređaja, njegovog povezivanja sa terminalom i instaliranja na prodajnom mjestu; ili prije fiskalizacije fisklanog uređaja, njegovog povezivanja s terminalom i nadređenim računarom sa softverskom aplikacijom i instaliranja na prodajnom mjestu,
- nabavi fiskalni sistem za koji nije izdato odobrenje i ako ne zaključi ugovor sa ovlaštenim servisom o servisiranju i tehničkoj podršci za korištenje nabavljenog fiskalnog sistema.

Za navedene prekršaje kažnjava se i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM, a poduzetnik u iznosu od 3.000 KM do 10.000 KM.

Obveznici fiskalizacije druge grupe ( trgovine na veliko i malo, održavanje i opravka motornih vozila, iznajmljivanje predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, fotografske usluge, pranje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih predmeta, frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje, tretmani za poboljšavanje fizičkog stanja i raspoloženja i ostale nenavedena djelatnosti) dužni su se fiskalizirati do 15. jula.

Iz Porezne uprave skreću pažnju ovoj grupi obveznika da na vrijeme nabave fiskalne sisteme stave ih u funkciju evidentiranja prometa. Upozoravaju obveznike fiskalizacije da prilikom kupovine fiskalnih uređaja ne pristaju na bilo kakve nagodbe sa distributerima, servisima ili serviserima u vezi s uslovima kupovine i ostalih radnji koje su dužni izvršiti u propisanim rokovima i po propisanom redosljedu radnji u skladu sa Zakonom.

Obavještavaju se i kupci da prilikom kupovine traže od prodavaca fiskalni račun i da ga sačuvaju u krugu od 20 metara. U suprotnom, za sve kupce koji prilikom kontrole na pokažu fiskalni račun, propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM, u skladu sa članom 58. Zakona o fiskalnim sistemima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: