Karadžić u Haagu
0

Traži uvid u sporazum sa Holbrookeom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši ratni čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić zatražio je u ponedjeljak od Tužilaštva Haškog suda (ICTY) da mu preda sve dokaze koje posjeduje o navodnom sporazumu s bivšim američkim izaslanikom za Balkan Richardom Holbrookeom kojim mu je zajamčen imunitet od Suda, objasnivši da su mu ti dokazi potrebni kako bi zatražio odbacivanje optužnice, saopćio je ICTY.

U podnesku objavljenom u ponedjeljak Karadžić traži da mu Tužilaštvo dostavi "sve informacije koje ima o sporazumu koji je oko 18.-19. jula 1996. s Radovanom Karadžićem sklopio Richard Holbrook".

U podnesku se navodi da su ti materijali Karadžiću potrebni kako bi podnio zahtjev za odbacivanje optužnice. Karadžić tvrdi da mu je tim sporazumom obećano da neće kazneno biti gonjen ako "se u potpunosti povuče iz javnog života".

Bivši predsjednik bosanskih Srba tvrdi da je njegov zahtjev valjan jer mu je Holbrooke obećanje dao u ime Vijeća sigurnosti UN-a - tijela koje je i uspostavilo Haški sud.

"To obećanje može se pripisati Haškom sudu zato što je dato u ime, ili uz konsultacije s članicama Vijeća sigurnosti UN-a, ili se razumno moglo povjerovati da je bilo tako", piše u podnesku.

Holbrooke je u više navrata istaknuo da nikada nije sklopio takav sporazum s Karadžićem.

Karadžić je optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i širom BiH i za druge zločine 1992.-1995.

Uhapšen je u Srbiji krajem jula, a u pojavljivanju pred sudskim vijećem odbio se izjasniti o krivici, nakon čega je u spis uvedeno da se ne osjeća krivim.

Tužilaštvo je nedavno podnijelo prijedlog izmijenjene optužnice, koji sudsko vijeće još nije potvrdilo.