Sastanak u Vladi FBiH
0

Traženje rješenja za probleme radnika "Vranice”

FENA
Danas su premijer FBiH Mustafa Mujezinović, federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo, federalni ministar rada i socijalne politike dr. Perica Jelečević, te direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić, sa saradnicima, razgovarali s predstavnicima Sindikata i menadžmenta „Vranice“ d.d., čiji radnici štrajkom traže ostvarivanje svojih prava iz radnog odnosa.

Sastanak je rezultirao dogovorom da se ispita mogućnost penzionisanja jednog broja radnika „Vranice“, uz pokriće doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje onih koji ispunjavaju uslove za penzionisanje.

Poslovodstvo „Vranice“ će, sa Agencijom za privatizaciju u Federaciji BiH, u što kraćem roku sravniti podatke o eventualnim potraživanja ovog preduzeća po osnovu poslova u inostranstvu.

Vlada Federacije BiH će „Vranicu“, kao istaknutu firmu u oblasti građevinarstva, podržati u nastojanjima da osigura poslove u inostranstvu putem Građevinskog konzorcija, o čemu se već vode odgovarajuće aktivnosti.

Za eventualne zloupotrebe i nezakonitosti u poslovanju Sindikat se treba, kako je danas konstatirano, obratiti nadležnim kontrolnim organima, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.