Rajko Kuzmanović
0

'Traženje nestalih je prioritetni zadatak'

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović razgovarao je danas s predstavnicima Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih lica koji su ga upoznali o procesu i rezultatima u traženju nestalih osoba u regionu i problemima.

Kuzmanović je rekao da je osnovno ljudsko pravo porodica da saznaju sudbinu svojih nestalih članova i naglasio da je pravna i moralna obaveza predstavnika svih nivoa vlasti da im pomognu da to pravo i ostvare, saopćeno je iz Kabineta entitetskog predsjednika.

Naglasio je da traganje za nestalim vojnicima i civilima treba da bude prioritetni zadatak ne samo institucija i nevladinih organizacija na entitetskom i državnom nivou koje se bave ovom problematikom već i društva u cjelini.

„Budući da se radi o bolnom pitanju za čitav region svaka saradnja, koordinacija i razmjena informacija između predstavnika vladinog i nevladinog sektora zemalja u regionu je poželjna i dobrodošla radi bržeg rješavanja sudbine nestalih lica“, rekao je Kuzmanović.

U tom smislu, ocijenio je i da proces traženja nestalih osoba treba biti efikasniji i podržao sve aktivnosti koje će pomoći da se što prije utvrdi sudbina nestalih i prekine neizvjesnost u kojoj njihove porodice godinama žive.

„Traganje za nestalim treba biti rješavano kao humanitarno i pravno pitanje, bez politizacije koja samo može nepotrebno usporiti ovaj proces“, ocijenio je predsjednik Kuzmanović i dodao da su organi i institucije RS-a učinili sve da proces traganja za nestalim bude što efikasniji.

„U tom svjetlu treba posmatrati i formiranje operativnog tima RS-a za traženje nestalih lica koji, sarađujući s drugim nevladinim i vladinim organizacijama, uključujući i Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, treba da pomogne u traženju i identifikaciji nestalih u Bosni i Hercegovini, bez obzira na nacionalnost“, rekao je entitetski predsjednik.