Valentin Inzko
0

"Traže zatvaranje OHR-a, a postupaju na način koji traži daljnji rad OHR-a"

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/OHR)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/OHR)
Visoki predstavnik Valentin Inzko smatra da posljednji događaj u Narodnoj skupštini RS-a predstavlja potvrdu kontradiktorne politike vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, koja neprestano traži zatvaranje OHR-a, ali zatim postupa na način koji traži dalji rad OHR-a, zato što ugrožava šanse da se postigne dogovor za rješavanje pitanja državne imovine, saopćeno je iz OHR-a.

Naime, Narodna skupština RS-a danas je na posebnoj sjednici u Banjoj Luci uz protivljenje poslanika iz reda bošnjačkog naroda usvojila Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja, a kojim je definirano da se ta imovina uknjiži na RS.

  • Vladajuća koalicija u RS-u je sigurno svjesna da je u februaru 2008. godine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira utvrdio da je postizanje dogovora o pitanju državne imovine preduvjet za odluku o zatvaranju OHR-a. Ovaj uvjet nije promijenjen. Jasno je da ovaj zakon predstavlja pokušaj da se skrene pažnja s pravih pitanja, a to su kako zaustaviti ekonomski pad u protekle dvije godine i zaposliti ljude, te vratiti cijelu zemlju ponovo na put evroatlantskih integracija, navodi se u saopćenju OHR-a.

Iz OHR-a ukazuju da su činjenice potpuno jasne: direktna strana ulaganja u prvom kvartalu 2010. smanjila su se za 45,5 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ljetne ankete pokazale su visoku stopu nezaposlenosti, 43 posto, odnosno 519.160 ljudi, što je potvrdilo da dvije trećine birača nezaposlenost smatra pitanjem od najvećeg interesa za njih.

  • Umjesto rješavanja ovih pitanja, vladajuća koalicija u RS-u je još jednom zanemarila osnovna socijalna i ekonomska pitanja koja najviše zanimaju javnost, opredijelivši se umjesto toga za istu vrstu konfrontacije i negativnu retoriku koje smo vidjeli na prošlim izborima, što građanima nije ponudilo nikakva rješenja već samo nastavak političkih zastoja, nezaposlenost, ekonomsku stagnaciju i korupciju, kaže se u saopćenju.