BiH
0

Travnički dragulj treba hitnu restauraciju

FENA
(Foto: FENA)
Hram Uspenja presvete Bogorodice je u veoma lošem stanju. Svakoga dana sve više i više puca i pored toga što su njegovi zidovi debeli i više od jednog metra - kazao je protonamjesnik Crkvene opštine Travnik Goran Živković, u intervjuu za Agenciju Fena.

Uputio je molbu svim ljudima dobre volje, političkim i međunarodnim predstavnicima, da pomognu „da sačuvamo ovako vrijedno naslijeđe kako bismo i mi imali šta ostaviti svojoj djeci u nasljedstvo“.

Pravoslavna crkva Uspenja presvete Bogorodice u Travniku podignuta je 1854. godine, uz odobrenje osmanske uprave, na zemljištu poklonjenom od veleposjednika Šemsibega Ibrahimpašića Kukavčića.

Vjerski objekt je podignut neposredno nakon prebacivanja sjedišta bosanskih namjesnika iz Travnika u Sarajevo, koje se odigralo 1850. godine. Nije poznato ko je bio njen projektant ili graditelj, a nisu sačuvani ni podaci o detaljima gradnje.

Godine 1911. izvršena je nadogradnja crkve, a 1923. izliveno je crkveno zvono u Splitu i postavljeno je u zvonik. U ovoj crkvi se čuvaju vrijedne ikone i rukopisne knjige iz 17. i 18. stoljeća, a dio unutrašnjosti hrama tridesetih godina 20. stoljeća oslikao je akademski slikar Roman Petrović.

Građevina pripada tipu jednobrodnih crkvi sa zvonikom, zidanih kamenim blokovima, a ikonografski program na zidovima naosa crkve oslikao je Roman Petrović od 1927. do 1940. godine.

Na pitanje postoje li podaci kada je Crkva renovirana, Živković je kazao da je vrlo malo pisanih podataka ili drugih dokumenata na osnovu kojih bi se moglo znati nešto više o istraživačkim i konzervatorsko-restauratorskim radovima na Crkvi Uspenja presvete Bogorodice i zgradi nekadašnje Prve srpske škole u Travniku.

Živković je istakao da originalni nacrti nisu sačuvani, a tehnička dokumentacija iz kasnijih perioda je oskudna. Sačuvani su samo nacrti nadogradnje ove crkve iz 1911. godine.

"Danas se Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Travniku nalazi u lošem konstruktivnom stanju zbog prisustva velikih vertikalnih pukotina na južnom i sjevernom podužnom zidu, vidljivih iz unutrašnjosti, ali i svana", ističe Živković.

Osim toga, u unutrašnjosti ove crkve je vidljiva velika pukotina između svoda i zapadnog poprečnog zida.

"Statika objekta je očito poremećena i prijeti opasnost od konstruktivnog kolapsa. Uzroci nisu poznati, ali se najvjerovatnije radi o posljedici klizanja tla s južne strane", naglašava.

Po njegovom svjedočenju, veličina vertikalnih pukotina na zidovima Crkve se značajno povećala u odnosu na 2000. godinu.

U nivou sokla južne i istočne fasade očigledan je prodor vlage u temeljne zidove. Prisutna su neznatna oštećenja na zapadnoj fasadi uzrokovana granatiranjem, kao i na istočnom kraju južne fasade.

Prema izvještaju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kulture BiH, u izuzetno lošem stanju su zidne slike Romana Petrovića. One uz ikonostas su zbog masovnog otpadanja boje gotovo nepovratno izgubljene.

Zaključuje da je Hram Uspenja presvete Bogorodice u veoma lošem stanju. Svakog dana sve više i više puca i pored toga što su zidovi debeli i više od jednog metra.

"Prije nekoliko godina zaštitili smo hram od prokišnjavanja i zamijenili krov, zahvaljujući pomoći ministra Adila Osmanovića koji je u to vrijeme bio potpredsjednik RS-a", kaže Živković.

Zahvalan je i Svetozaru Pudariću koji je donirao polovinu sredstava, a drugu polovinu Ministarstvo za obnovu SBK-a te su zamijenjeni prozori na hramu.

Zavod za zaštitu spomenika je izradio jednu studiju izvodljivosti te prema prvim procjenama potrebna sredstva za njenu obnovu iznose oko 510.000 KM.

"Trenutno radimo na iznalaženju sredstava za izradu idejnog projekta za sanaciju i konsolidaciju hrama, te imamo obećanja od federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Adila Osmanovića, načelnika Opštine Travnik Admira Hadžiemrića i jednim dijelom iz Ministarstva kulture SBK-a", naglašava.

Izrazio je nadu da će Osmanović, Hadžiemrić i Ministarstvo održati svoja obećanja i uplatiti sredstva da bi uradili projekt za obnovu ove crkve.

Na pitanje koliko domaćinstava broji Parohija, Živković je kazao da Parohija travnička trenutno broji 191 domaćinstvo. Obuhvata područja opština Vitez, Novi Travnik,Travnik i jednog sela Donji Korićani na Vlašiću, koje pripada RS-u.

"Na području naše parohije nemamo nijednog privrednika da se bavi nekom djelatnošću već su većinom penzioneri i socijalni slučajevi.Vjernici redovno posjećuju svoju crkvu kad su god u mogućnosti. Na području ovih opština imamo svega oko 15 djece koja pohađaju školu", istakao je.

Govoreći o duhovnom životu mladih Travničana Živković kaže da se malo u čemu razlikuju od svojih vršnjaka na drugim mjestima u BiH.

Ističe da se roditelji trude da školuju svoju djecu da bi im jednog dana bilo bolje. Idući u školu nadaju se da će jednog dana pronaći posao, ali kad završe školovanje veoma mali broj ih se nađe u svome zanimanju i kao takvi ništa im ne preostaje nego da gledaju da odu negdje potražiti mjesto gdje im je bolje.

"Poruka mladim bi bila da se bore za svoje mjesto pod našim nebom jer kao što Aleksa Šantić kaže u pjesmi 'Ostajte ovdje! Sunce tuđeg neba neće vas grijati ko što ovo grije...'", naglasio je Živković.

Naglašava da u Travniku nemaju nikakvih problema osim problema za prikupljanje sredstava za obnovu hrama.

Ističe da ukoliko se za koju godinu ne prikupe sredstva za obnovu hrama i zaštite umjetnička djela Romana Petrovića koji je oslikao cijelu ovu crkvu, jedinu sačuvanu, "onda ćemo sve ovo izgubiti u nepovrat".

Govoreći o suživotu i komšijskim odnosima u Travniku te o saradnji s drugim vjerskim zajednicama, Živković se prisjetio 1. januara 2000. godine kada je prvi put došao u Travnik sa suprugom i ostao do danas.

Kaže kako nikada nije bilo nikakvih problema što se tiče komšija Bošnjaka ili Hrvata.

"Zajedno dijelimo i dobro i zlo u našem gradu. Zajedno proslavljamo vjerske praznike,čestitamo jedni drugima. Nekoliko puta godišnje zajedno sjedimo i popijemo kafu i muftija travnički i svećenik katoličke crkve u Travniku i ja i međusobno razgovaramo o svim problemima i zajedno ih rješavamo", kazao je protonamjesnik Crkvene opštine Travnik Goran Živković, u intervjuu za Agenciju Fena.